Bezoek aan het kasteel van Castelnaud

Het kasteel van Castelnaud ligt in het hart van de Périgord Noir en is een perfect voorbeeld van een middeleeuws verdedigingswerk met een prachtig uitzicht over de Dordognevallei. Het is een van de bolwerken van de Périgord en een bezoek aan het kasteel is zeker de moeite waard.

 

Meer informatie over het kasteel van Castelnaud

 

Het kasteel van Castelnaud is een versterkt kasteel dat op de lijst van Franse beschermde historische monumenten staat. Het ligt in de gemeente Castelnaud-la-Chapelle, in het departement Dordogne, in de regio Nouvelle-Aquitaine.

 

Het kasteel werd gesticht in de 12e eeuw en was eigendom van Bernard de Casnac, een Kathaarse leenheer en vazal van de graaf van Toulouse. Het middeleeuwse fort raakte verwoest tijdens een brand in 1215 en werd voordat de Honderdjarige Oorlog begon herbouwd.

 

Tijdens dit grote conflict werd het kasteel van Castelnaud eigendom van de familie de Caumont, door het huwelijk van Magne de Castelnaud en Nompar de Caumont, die de kant van de Engelsen koos. In iets meer dan een eeuw veranderde het vele malen van eigenaar tussen het Franse en Engelse kamp.

 

In 1442 was de oorlog voorbij en namen de Fransen het kasteel in. De familie Caumont nam het kasteel over en herbouwde het door de verdedigingswerken te verbeteren ... Er werden een artillerietoren, een ophaalbrug en een nieuwe barbacane gebouwd om de macht van het kasteel te symboliseren. Desondanks vestigde de familie Caumont zich liever in hun nieuwe kasteel des Milandes, enkele kilometers verderop.

 

Het kasteel van Castelnaud werd toen alleen nog bewoond door enkele soldaten en hun kapitein. Uiteindelijk werd het kasteel steeds minder bewoond en ten tijde van de Franse Revolutie was het volledig verlaten. Het kasteel van Castelnaud diende toen alleen nog als steengroeve waar het onkruid welig tierde. Het volledig geruïneerde kasteel werd in 1968 geclassificeerd als historisch monument. Sindsdien zijn belangrijke conserverings- en restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.

 

In het kasteel is nu een museum in het teken van middeleeuwse oorlogsvoering gevestigd. Sindsdien zijn er talrijke restauratiecampagnes gehouden. De restauratie is nu voltooid, maar de verbetering van het terrein gaat nog altijd door. Jaarlijks komen bijna 235.000 bezoekers deze site bewonderen.

 

Wat te doen?

 

Tijdens uw bezoek aan het kasteel van Castelnaud kunt u uitzonderlijke reconstructies van middeleeuws oorlogstuig op ware grootte bewonderen. In het kasteel van Castelnaud is sinds 1985 ook een museum van de oorlog in de middeleeuwen gevestigd. U kunt hier een grote verzameling van meer dan 250 stuks antieke wapens en harnassen bewonderen, zoals zwaarden, kruisbogen of zelfs maliënkolders... Genoeg om u helemaal onder te dompelen in de tijd van de middeleeuwen.

 

Er zijn verschillende rondleidingen in het kasteel mogelijk. Het museum beschikt over interactieve displays en maquettes. Zo komt u meer te weten over de ontwikkeling van de vestingwerken. U vindt hier ook diavoorstellingen, films en videospelletjes. Als u liever het leven van een kasteelheer wilt leren kennen, kunt u de middeleeuwse tuinen en de donjon bezoeken.

 

Er worden rondleidingen gehouden over het thema oorlogsvoering in de middeleeuwen in het Frans, Engels en Nederlands. Wilt u meer weten over eetbare en geneeskrachtige planten, volg dan de thematische rondleiding "van de tuin naar de keuken".

 

Of als u liever alle geheimen van de bouwmethodes van geweldige kastelen en oorlogstuig wilt weten, ga dan voor de rondleiding "Bouwers van kastelen en belegeringswapens".

 

Het hele jaar door worden er ook activiteiten aangeboden ... Het passen van harnassen en gewaden van kasteelvrouwen, kruisboogschieten, smederijdemonstraties, nachtshows ... Genoeg voor jong en oud.

 

Alle rondleidingen en activiteiten worden geleid door vrijwilligers in middeleeuwse kostuums, die soms historische figuren voorstellen. Een originele manier om een deel van het dagelijks leven in de middeleeuwen te ontdekken.

 

2 campings gevonden

campings Dordogne

×