Camping Dordogne

Tijdens uw verblijf op de camping in de Dordogne, kunt u de Périgord gaan ontdekken. Deze streek in de regio Nouvelle Aquitaine heeft een rijk natuurlijk en cultureel erfgoed dat goed bewaard is gebleven.

Campingvakantie in de Dordogne

 

De Dordogne is een gewilde bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar natuur, cultuur en een smakelijke keuken. Het departement Aquitaine dat vroeger de ‘Province du Périgord’ heette, is tijdens de Franse Revolutie vernoemd naar de rivier die erdoor heen stroomt. De naam Périgord is in het collectieve geheugen blijven hangen en is nu de verzamelnaam voor de 4 gebieden waaruit de Dordogne bestaat:

 

- De Périgord Noir in het zuidoosten met Sarlat als hoofdstad. Dit is het oudste en meest toeristische arrondissement. Bezoek de middeleeuwse steden en de vele archeologische vindplaatsen. De naam "noir" (zwart) zou verwijzen naar de (groene) eiken met hun zeer donkere stammen.

- De Périgord Blanc in het midden. Périgueux, de bestuurlijke hoofdstad van de Dordogne ligt in dit gebied en de naam "blanc" zou verwijzen naar de kleur van de kalkbodem.

- De Périgord Vert in het noordwesten. Deze zone die minder bekend is, maar zeker niet minder mooi en natuurlijk, wordt gekenmerkt door de lichtgroene eikenbossen.

- De Périgord Pourpre in het zuidwesten. Het land van Bergerac en de gelijknamige wijngaarden. Hier kunt u de beste wijnen van de regio proeven.

 

Kies uit een van bovenstaande kleuren en gun uzelf een ontspannen vakantie waar tijd geen rol speelt. Kom uw vakantie doorbrengen op een camping in de Dordogne met uw familie of vrienden en geniet van al deze schitterende landschappen.

3 campings gevonden

De Yelloh ! Village campings dichtbij

campings Pyrénées Atlantiques

campings Landes

campings Gironde

Huur een stacaravan in de Dordogne

Met zijn zachte, gematigde klimaat in de zomer is de Dordogne zeer geschikt voor activiteiten in de buitenlucht. Wanneer u een stacaravan huurt bij Yelloh! Village geniet u van alle comfort van het hotelwezen terwijl u dicht bij de natuur bent.

Profiteer van alle diensten van een 4-sterrencamping op het platteland van de Aquitaine aan de rand van een bos, aan de oever van een meer of langs een rivier. Er is voor ieder wat wils. In onze campingdorpen kunnen uw kinderen zich vermaken in de kinderclubs of in de binnen- en buitenzwembaden met glijbanen.

Volwassenen kunnen genieten van de door groen omgeven spa en sauna in onze wellnessruimte.

Maak tijdens uw vakantie in de Périgord van de gelegenheid gebruik om de bekende historische plaatsen te bezoeken van de vallée des Hommes, zoals de Grot van Lascaux, Roque Gageac, het Kasteel van Castelnaud en de steden Sarlat-la-Canéda en Périgueux. Ook is dit de kans om kennis te maken met de keuken van de Périgord die internationale bekendheid geniet: ganzenlever, zwarte truffels, eendenborst en gekonfijte eend … Om uw lippen bij af te likken!

 

Wist u dit?

De Dordogne is de naam van het departement maar duidt ook op een bijzondere eeuwenoude rivier. Een leuke anekdote met betrekking tot de naam van de rivier: de rivier werd gevormd door het samenvloeien van de Dore en de Dogne, twee bergstomen afkomstig van het bergmassief Monts Dore in de Puy-de-Dôme.

De Dordognevallei maakt trouwens deel uit van het werelderfgoed van de biosfeerreservaten van de Unesco. Het gebied is opgedeeld in verschillende Espaces Naturelles Sensibles (kwetsbare natuurgebieden), Natura 2000-gebieden en natuurreservaten met als doel dit bijzondere bekken te beschermen en in stand te houden.

Als u op vakantie gaat op een camping in de Périgord dan kunt u de diversiteit van de landschappen en de lokale flora en fauna bewonderen.

 

Wat is er te doen op de camping in de Dordogne?

De Dordogne is een echte tijdmachine. U kunt hier tijdreizen door de eeuwen heen, van de prehistorie via de middeleeuwen tot nu, dankzij de vele archeologische vindplaatsen en kastelen. Stap in uw DeLorean en ga op avontuur tijdens uw familievakantie:

 

De prehistorie, ongeveer 20.000 jaar geleden

Welkom in een van de bakermatten van de mensheid meer bepaald die van de Cro-Magnonmens. Deze laatste kreeg zijn naam toen hij in 1868 werd ontdekt in de abri van Cro-Magnon bij Les Eyzies. Bijna een eeuw later in 1940 werd de Grot van Lascaux ontdekt. Vanwege de rotstekeningen is deze grot uitgegroeid tot de beroemdste plek van de Périgord Noir!

Breng een bezoek aan La grotte de Lascaux II in Montignac, een kopie van de originele grot, die vanwege de kwetsbaarheid van de rotstekeningen gesloten is voor het publiek. En wilt u nog dieper ingaan op de materie, ga dan naar Lascaux IV, het Internationale Centrum van de Rotstekeningenkunst en het Parc du Thot. De reconstructies van het leven in de prehistorie en diverse animaties zijn interessant voor groot en klein. In de Dordogne kunt u nog andere paleolithische heiligdommen vinden zoals de grotten van Combarelles en Font-de-Gaume. Ontdek de indrukwekkende schilderingen en inkervingen van de eerste mensen.

Maar de natuur heeft ons niet nodig om zich te transformeren tot een kunstwerk. De kloof van Proumeyssac in Audrix is hier een mooi voorbeeld van. De stalactieten en formaties die in de loop van de opeenvolgende millennia op de wanden gevormd zijn, hebben ervoor gezorgd dat deze kloof de bijnaam "Kristalkathedraal" heeft gekregen.

 

Van de middeleeuwen tot de renaissance

We maken een sprong in de tijd en komen uit bij een periode waarin vele burchten werden gebouwd in de betoverde valleien van de Périgord. Kent u het sprookje van duizend-en-een nacht? Over de Dordogne wordt gezegd dat er meer dan duizend-en-een kastelen en residenties waren. Ook nu telt dit Franse departement nog het hoogste aantal. Er zijn hier dus enorm veel verhalen en legendes te ontdekken. En niet zonder reden, tijdens de Honderdjarige Oorlog werd de Périgord in tweeën gedeeld toen Aliénor d’Aquitaine de zuidelijke helling van de Dordognerivier aan de Engelsen schonk ter gelegenheid van haar huwelijk met de Engelse troonopvolger: Hendrik II van Engeland.

Beide koninkrijken lieten vervolgens vele burchten bouwen om hun verdediging veilig te stellen, zoals het Kasteel van Beynac aan de Franse kant dat gelegen is tegenover het Kasteel van Castelnaud aan de Engelse kant. Nu u hier toch in de buurt bent, kunt u de prachtige tuinen van Marqueyssac gaan bezoeken, het meest bezochte park van de Périgord. Dit park werd in de periode tussen de 17e en 19e eeuw op een terrein van 22 hectaren aangelegd met mediterrane cipressen en eeuwenoude buksen die met de hand worden gesnoeid. Meer dan 6 km aan schaduwrijke paden kunnen hier worden bewandeld.

 

Het hier en nu

Ook vandaag biedt de Périgord met zijn erfgoed nog steeds een prachtig aanzicht. U zult hier tijdloze plekken ontdekken die de eeuwen hebben doorstaan van de prehistorie tot nu. Dit is zeker het geval bij de Roque Saint-Christophe, een kalkstenen muur met natuurlijk gevormde grotten die beschutting hebben geboden aan de mens vanaf de prehistorie tot aan de renaissance of La Roque-Gageac met zijn rondvaarten over de Dordogne in een gabarre.

Ook vandaag worden er in de lente en zomer nog historische feesten gevierd in de steden en dorpen van de Périgord. Begin juli kunt u La Félibrée bezoeken, een volksfeest ter ere van de langue d’oc (de taal uit de zuidelijke streken) en de lokale folklore. Festiviteiten met Occitaans gezang, papieren bloemenslingers, optochten in traditionele kostuums en banketten! Sarlat, de toeristische hoofdstad van de Périgord, fungeert met zijn ontelbare geklasseerde monumenten als decor voor het beroemde theaterfestival Festival des Jeux du Théâtre. Van juli tot augustus kunt u flaneren door de middeleeuwse straatjes van de stad en optredens bijwonen in de openlucht, variërend van klassiek theater tot hedendaagse uitvoeringen. Nu u hier toch bent, kunt u meteen de beroemde markt van Sarlat bezoeken en ganzenlever, boleten, cabécou, walnoten en nog veel meer inslaan, voordat u eendenborst gaat eten met pommes de terre sarladaises (aardappels gebakken in ganzenvet) en een glas Bergerac.

Kortom de Dordogne is van noord naar zuid en van oost naar west zeker een bezoek waard. Of dat nu met de auto, de motor, de caravan, de fiets of per kano gebeurt, het belangrijkste is dat u geniet van de omgeving en altijd weer tot rust kunt komen op een camping.

 

Welke bezienswaardigheden zijn er te bezoeken in de Dordogne?

U heeft het al begrepen, in de Périgord is volop erfgoed te vinden. Hier volgt een kort overzicht van plaatsen die u niet mag missen en die in de buurt liggen van onze Yelloh! Village campings.

 • De Grotten van Lascaux II en IV
 • De tuinen van Marqueyssac
 • Kasteel van Castelnaud
 • Kasteel van Beynac
 • De Saint-Front-kathedraal in Périgueux
 • Grot van Domme
 • Kasteel des Milandes
 • Kasteel van Hautefort
 • De kloof van Proumeyssac
 • De Benedictijnse abdij van Brantôme
 • Het Vesunna-museum

 

Wat is er te doen in de Dordogne?

In de Dordogne kunt u genieten van de idyllische omgeving en het historisch en cultureel erfgoed dat al even rijk is als de biodiversiteit. In de valleien van de Vézère en de Dordogne is er van alles te doen.

 • Fietsen
 • Kajakken
 • Wandelen
 • Quad
 • Vissen
 • Proeverijen met de wijnen van Bergerac
 • Culinaire ontdekkingen
 • Slenteren over de plaatselijke markten
 • Kastelen en grotten bezoeken

 

Wat zijn de mooiste dorpen van de Dordogne?

Gelegen op een heuvel of aan de rand van een rivier zijn de dorpen en steden van de Dordogne echte bouwkundige pareltjes. Het is nu eenmaal zo, er zijn bijna geen dorpen te vinden waar u geen kasteel of opmerkelijk monument aantreft.

 • Domme
 • Monpazier
 • Brantôme
 • Beynac-et-Cazenac
 • La Roque-Gageac
 • Castelnaud-la-Chapelle
 • Groléjac
 • Proissans
 • Saint-Martial-de-Nabirat
 • Coly-Saint-Amand

 

Welke specialiteiten van de Périgord moet u zeker proeven?

De keuken van de Dordogne is vermaard in Frankrijk, zo niet in de hele wereld. Ontdek de smaken van het zuidwesten met de geraffineerde eendgerechten en de paddenstoelen uit de streek.

 • Ganzen- of eendenlever
 • Truffels
 • Aardbeien
 • Cabécou
 • Walnoten
 • Typische salade uit de Périgord met spiermaag

 

Waar kunt u zwemmen in de Dordogne?

Vakantie gaat meestal hand in hand met zwemmen en ontspanning. Naast het genot van de aquaparken van de Yelloh! Village campings, zijn er ook de stranden langs de meren of rivieren in de Dordogne.

 • Strand bij de Pont de Saint-Julien-de-Lampon
 • Etangs du Bos
 • Strand van Vitrac
 • Meer van Groléjax
 • Waterpartij van Tamniès
 • Strand van Coux-et-Bigaroque
Om te ontdekken
×