Camping Beynac-et-Cazenac

In de Dordognevallei liggen talrijke charmante dorpjes. Vooral in de Périgord Noir met vele uitzonderlijke landschappen en plaatsen. Beynac-et-Cazenac neemt hier een prominente plek in. Ontdek een van de mooiste dorpjes in de Dordogne.

Kent u Beynac-et-Cazenac?

Beynac-et-Cazenac is een prachtig dorp in de Périgord Noir, op slechts 10 kilometer afstand van Sarlat-la-Canéda. Het dorp is gebouwd op een klif en dus al van ver te herkennen. Het kasteel ligt op een 150 meter hoge klif en steekt fraai boven de rivier de Dordogne uit. De bijzondere ligging van het kasteel van Beynac zien we ook bij vier andere kastelen: het kasteel van Castelnaud, les Milandes, Marqueyssac en la Malatrie (de Roque-Gageac). Daarom wordt dit dal van de Dordogne ook wel "de vallei van de 5 kastelen" genoemd.

Maar wat het dorp echt op de kaart heeft gezet, is zijn middeleeuwse verleden. En in het bijzonder het kasteel dat een van de bolwerken van de oude baronieën van de Périgord was. Het kasteel van Beynac was uiterst belangrijk in zijn tijd en heeft dan ook onderdak geboden aan enkele zeer belangrijke figuren uit de geschiedenis van Frankrijk en Engeland. Zo hebben Richard Leeuwenhart, zijn moeder Eleonora van Aquitanië, maar ook Simon de Montfort ooit in het kasteel verbleven.

Vandaag de dag is Beynac-et-Cazenac een ware oase van rust waar dit historische verleden wordt gecultiveerd. Door de prachtige smalle straatjes, het kasteel, de panoramische uitzichten en de rust tijdens het wandelen langs de Dordogne is dit een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Er komen hier dan ook vele Franse en buitenlandse toeristen die de Dordogne en het zuidwesten bezoeken.

Dus als u op een camping staat in de Dordogne, breng dan zeker een bezoek aan Beynac. U zult werkelijk versteld staan!

 

Wist u dat?

Het kasteel van Beynac een van de mooiste middeleeuwse gebouwen in de Dordogne is. Elk jaar komen vele bezoekers het kasteel bezoeken. Maar wist u ook dat het kasteel is gebruikt als filmset in verschillende Franse films? Zo werden scènes opgenomen op het kasteelterrein voor de films: Jeanne d’Arc, Fanfan la Tulipe, Le Dernier Duel en Les Visiteurs II.

De staat van het kasteel van Beynac, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant is werkelijk buitengewoon. Dit stimuleert het gebruik van het kasteel voor artistieke doeleinden.

 

Wat te doen?

Een bezoek aan Beynac-et-Cazenac belooft een druk programma. Om te beginnen raden we een bezoek aan het kasteel ten zeerste aan om meer te weten te komen over de geschiedenis van het dorp en zijn historische rol.

Het kasteel biedt ook een van de beste uitzichtpunten van Beynac. De slottoren op 152 meter hoogte heeft een geweldig uitzicht over de hele Dordognevallei. In het kasteel kunt u ook de kerk Notre-Dame-de-l'Assomption bezoeken. Bovendien heeft de kerk de bijzonderheid, zoals veel gebouwen in de Périgord, dat het dak bedekt is met leisteen. Deze steen werd lange tijd gebruikt op de daken van huizen in het zuidwesten van Frankrijk.

Neem daarna de tijd om lekker rond te slenteren door de geplaveide straatjes van het dorp. Met talrijke stenen huizen, pleintjes en daken, altijd van leisteen. Hier is de charme van weleer nog aanwezig, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Ter afsluiting van uw bezoek aan het dorp wandelt u naar de parkeerplaats. In de zomer vindt hier een markt plaats waar u de specialiteiten van de Périgord kunt proeven, rechtstreeks aangeboden door de producenten. Een heerlijk moment om uw smaakpapillen te verwennen en rechtstreeks te kopen bij degenen die de gastronomische cultuur van de Périgord in stand houden. Dit alles in een van de meest authentieke omgevingen van de Dordogne.

Nadat u het kasteel en het dorp heeft bezocht, wandel dan richting de rivier. Het uitzicht vanaf het kasteel was al fantastisch, maar het panorama dat u te wachten staat tijdens een boottocht over de Dordogne is net zo uitzonderlijk. Stap aan boord van een gabarre (platbodemboot), ooit gebruikt om goederen naar Bordeaux te vervoeren, om de vallei van de vijf kastelen via het water te ontdekken. Net zoals de gabariers (rivierschippers) uit die tijd.

 

×