Camping Calviac-en-Périgord

Calviac-en-Périgord is een klein dorp in het zuidwesten van Frankrijk in het departement Dordogne in de regio Nouvelle-Aquitaine. Tijdens uw vakantie op een camping in de regio mag een bezoek aan dit dorp dat geschiedenis ademt zeker niet ontbreken.

Kent u Calviac-en-Périgord?

 

Calviac-en-Périgord ligt grotendeels op de rechteroever van de rivier de Dordogne en behoort tot de natuurlijke en culturele regio Périgord Noir. Getuige daarvan de landschappen die het natuurlijke decor van de gemeente vormen. Het gehucht staat garant voor een fijn uitstapje in de buurt van de grote bezienswaardigheden van de Périgord.

Als geschiedenis u wel kan bekoren, en u brengt uw vakantie door op een camping in de Dordogne, of in de buurt, dan is een bezoekje aan Calviac-en-Périgord absoluut een aanrader. De kleine gemeente, die iets meer dan 500 inwoners telt en ooit als verzetshaard gold, viel in juni 1944 ten prooi aan de bloedige repressie van de Duitse soldaten. Tegenwoordig staat het dorp vooral bekend om de aangename leefomgeving, het erfgoed en het aanbod aan vrijetijdsactiviteiten die toeristen en zomergasten weten te verrukken.

Calviac en zijn inwoners zijn overigens wat trots op het plaatselijke erfgoedpareltje: de Saint-Pierre-ès-Liens kerk uit de 12e eeuw. In de massief ogende kerk, die in 1125 door de bisschop aan de abt van Sarlat is geschonken, bevinden zich nog de oorspronkelijke koortravee met zijn spitstongewelf en het zuidelijke kerkschip uit de 12e eeuw. Het noordelijk deel, dat is onderverdeeld in twee traveeën, en de versterkte klokkentoren dateren dan weer uit de 15e eeuw (op het einde van de Honderdjarige Oorlog). Het bovenste gedeelte, ten slotte, is in de 17e eeuw opgetrokken en omvat vier gevelopeningen.

 

Wist u dit?

 

Het dorp Calviac-en-Périgord is omringd door tuinen en kastelen, zoals het kasteel van Fénelon, het kasteel van Rouffilac en het kasteel van Paluel dat sinds 1927 opgenomen is op de lijst van Historische Monumenten. Een andere grote erfgoedparel van de gemeente, het Château du Gard, bevindt zich in de plaats Fontcabrol. Anders dan de naam laat vermoeden, ligt het kasteel wel degelijk in de Dordogne. Het is in handen van de familie Saint-Marc die het kasteel in de 19e eeuw in classicistische stijl liet optrekken. De voorgevel doet sterk denken aan Le Petit Trianon, het bekende paleis dat in de 18e eeuw in opdracht van Lodewijk XV voor Madame de Pompadour is gebouwd.

 

En op het programma?

 

Wie graag de wandelschoenen aantrekt, zal zich tijdens zijn of haar vakantie op een van onze campings in de Dordogne in de handen wrijven, want in de buurt van Calviac-en-Périgord zijn er prachtige wandelpaden te over. Zo is er de oude, 180 kilometer lange pelgrimsroute die de Périgord met Rocamadour verbindt. Het bewegwijzerde pad leidt u in alle veiligheid door de wijngaarden en over de heuvels van Bergerac, waarna u in de groene vallei van de Dordogne langs de kliffen wandelt, en uiteindelijk de vallei van de Ouysse bereikt.

Tijdens uw vakantie kunt u ook de Réserve Zoologique de Calviac bezoeken. Het reservaat voor bedreigde diersoorten, dat is opgevat als een educatief en speels parcours, huisvest zowat 200 dieren uit 5 geografische zones: Europa, Madagaskar, Zuid-Amerika, Oceanië en West-Afrika. U kunt zich hier niet alleen in het verblijf van bepaalde dieren begeven (lemuren, wallaby’s, sommige vogels, enz.), maar de dieren ook mee voederen. Het volledig beboste dierenpark is zeker het ontdekken waard.

Met de opbrengst van de kaartjesverkoop worden de beschermingsprogramma’s gefinancierd die u langs het parcours ontdekt. Op het einde van uw bezoek kunt u ook nog stemmen op uw lievelingsinitiatief.

 

×