Camping Het Koninklijk klooster van Brou, discover our Yelloh! Village Campsites

Bij het binnenrijden van de stad Bourg-en-Bresse ziet u een uniek koninklijk klooster, een verhaal over de geschiedenis van Europese dynastieën. Ontdek dit geweldige gotische monument.

Meer informatie over het Koninklijk klooster van Brou

 

Het Koninklijk klooster van Brou is gebouwd in 1506 in een Vlaams-gotische bouwstijl. Dit unieke gebouw werd gesticht door Margaretha van Oostenrijk, toen hertogin van Savoye en regentes van de Bourgondische Nederlanden.

 

In 1504 verloor de hertogin haar man, Filibert II van Savoye, de hertog van Savoye en prins van Piëmont: Filibert de Schone. Ze was zo ontroerd dat ze besloot hem eer te bewijzen door een koninklijk klooster te laten bouwen voor zijn graftombe. Ook op wens van de moeder van de hertog, Margaretha van Bourbon. Ze koos Bourg-en-Bresse, een van de hoofdsteden van het hertogdom Savoye, voor dit project.

 

Margaretha van Oostenrijk volgde de bouwwerkzaamheden op de voet. Er wordt zelfs gezegd dat zijzelf de projectleiders, schilders en beeldhouwers koos die aan het klooster werkten. Helaas heeft de hertogin het klooster nooit afgewerkt gezien, want ze stierf twee jaar voordat het werk volledig was afgerond. De bouw werd voltooid in 1532.

 

Het klooster bestaat uit verschillende monumenten en is een meesterwerk van Vlaamse gotiek (ook wel Brusselse gotiek genoemd), een bouwkunst die in deze regio en zelfs in Frankrijk ongezien was. Het klooster valt dan ook op. Temeer niet ver daarvandaan de Italiaanse renaissancebeweging vorm begon te krijgen.

 

De gebouwen zijn nog altijd in uitstekende staat van bewaring, waardoor de charme intact is gebleven. Ondertussen is het koninklijk klooster in 1862 op de lijst van historische monumenten geplaatst. Om op deze lijst geplaatst te worden moet een bouwwerk nauw verbonden zijn met het lot van Europese heersers uit die tijd. Dat gold zeker voor dit klooster aangezien het klooster hulde bracht aan een hertog van Savoye, op verzoek van een vrouw van het Huis Habsburg, die later hertogin van Savoye en regentes van de Bourgondische Nederlanden werd. Hoewel ze eigenlijk zou trouwen met een toekomstige koning van Frankrijk: Karel VIII.

 

Mis deze unieke plek, rijk aan geschiedenis, dus niet tijdens uw kampeervakantie in Saône-et-Loire. Het klooster werd in 2014 bovendien door de Fransen gekozen als hun favoriete monument.

 

Wat te doen?

 

 Tijdens uw bezoek aan het Koninklijk klooster van Brou kunt u verschillende monumenten bezoeken. Met name een prachtige kerk, beroemd om zijn dak met geglazuurde dakpannen. Het interieur is al even opmerkelijk, met goed bewaard gebleven glas-in-loodramen en beelden. In deze kerk bevinden zich trouwens de prachtige graftombes van Filibert de Schone, Margaretha van Oostenrijk en Margaretha van Bourbon.

 

U vindt hier ook de kloostergebouwen die op wens van Margaretha van Oostenrijk zijn gebouwd. Ze stelde zich een plaats voor waar monniken konden bidden ter nagedachtenis aan de overleden hertog. Maar bovenal waren ze verantwoordelijk voor het begraven van de leden van de hertogelijke familie.

 

De gebouwen bestaan uit drie kloosters, keukens, een eetzaal en kapittelzalen. Er zijn ook andere ruimere zalen ingericht. Waarin nu het museum voor Schone en Decoratieve Kunsten is gevestigd.

 

Tijdens uw bezoek kunt u ook tijdelijke exposities bekijken. Het klooster is namelijk door het Franse "Centre des monuments nationaux" (Nationale Monumentenorganisatie) en de gemeente Bourg-en-Bresse uitgekozen om kunst te bevorderen om zo het publiek te interesseren voor kunst, architectuur en archeologie.

 

Tot slot is het Koninklijk klooster van Brou elke zomer het toneel van het festival "À la folie ... Pas du tout", met muzikale avonden. Hier zijn alle muziekstijlen te vinden met optredens van bekende Franse artiesten.

 

Nu u een van de belangrijkste plaatsen in de regio kent, bent u helemaal klaar voor uw kampeervakantie in Bourg-en-Bresse en omgeving.

 

 

63 Boulevard de Brou, 01000 Bourg-en-Bresse

https://www.monastere-de-brou.fr/ 

Overige beschikbaarheid

Campings tijdens deze periode gesloten

×