De grotten van Cerdon

Wilt u eens op een originele manier grotten ontdekken? Bij de grotten van Cerdon wordt een innovatieve rondleiding aangeboden door de grotten en de archeologische wereld.

Meer informatie over de grotten van Cerdon

 

De grotten van Cerdon liggen tussen de gemeenten Labalme en Cerdon, in het departement Ain. De grotten werden tijdens de ijstijd uitgeslepen door de rivier, die zich vervolgens in de loop der tijd terugtrok.

 

Al snel gebruikten de eerste mensen de grotten als schuilplaats. Botten van dieren, aardewerk en een menselijke schedel bewijzen namelijk dat de grotten van Cerdon meer dan 10.000 jaar geleden al bewoond waren. Later bleef de mens geïnteresseerd in de grotten, omdat hun ligging op een belvedère met uitzicht over de hele vlakte als een belangrijk strategisch punt werd beschouwd. Zelfs de moeite waard om te verdedigen!

 

Het duurde echter tot 1930 voordat de volledige omvang van de grot, zoals wij die nu kennen, werd ontdekt. In die tijd gebruikte een plaatselijke kaasmaker de natuurlijke holte om zijn Bleu de Gex (blauwaderkaas) te laten rijpen. Zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door vleermuizen en zo ontdekte hij een gigantisch ondergronds gangenstelsel.

 

De grotten van Cerdon zijn nu open voor het publiek. Het is dus mogelijk om het grote ondergrondse netwerk van meer dan een kilometer te bewonderen. Maar dat is nog niet alles! Op de site bevindt zich namelijk ook een prehistorisch recreatiepark. Hier kunnen jong en oud meer te weten komen over de site, maar ook over archeologie in het algemeen.

 

De grotten van Cerdon zijn erg populair, er worden hier jaarlijks tienduizenden bezoekers verwelkomd. De grotten zijn dan ook een van de meest bezochte plaatsen in de Ain en het Jura-massief. Als u dus op een camping in de buurt staat, aarzel dan niet om met uw gezin of vrienden een bezoekje aan de grotten te brengen.

 

Wat te doen?

 

De site is geopend vanaf april en bestaat uit twee delen: de grotten aan de ene kant en het recreatiepark aan de andere kant.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om de grotten te bezoeken. U kunt de grotten van Cerdon met een gids of op eigen gelegenheid bezoeken. Bovendien vindt er elke zondag om 13.00 uur een rondleiding plaats in de vorm van een verhaal voor kinderen, begeleid door hun ouders (reserveren verplicht).

 

Het bezoek aan de grotten bestaat uit twee delen. De eerste etappe volgt een lus, waarbij u weer uitkomt bij het beginpunt. Maar het is ook mogelijk het bezoek voort te zetten via een steil pad dat naar de belvedère leidt met een indrukwekkend uitzicht over de Cerdon-vallei en de wijngaarden. U moet echter wel in een redelijk goede fysieke conditie zijn om dit pad te gebruiken.

 

Bezoek ook het recreatiepark met verschillende activiteiten waaraan u zelf kunt deelnemen. Ontdek het leven van de eerste mensen, maar ook van de archeologen. Leer bijvoorbeeld hoe archeologische opgravingen in zijn werk gaan, hoe u een muurschildering of aardewerk kunt maken met de technieken uit de prehistorie. Leer vuur maken met vuurstenen en jagen zoals onze voorouders.

 

Denkt u dat u niet genoeg tijd zult hebben om allebei te combineren? Geen probleem u kunt altijd een kaartje kopen voor een van de twee onderdelen van deze site.

 

Kortom: een kampeervakantie vol verrassingen!

1 camping gevonden

campings Saône et Loire

×