Camping Port-en-Bessin

Wie Port-en-Bessin bezoekt, aan de kust van het departement Calvados, komt terecht in een charmant kader. Deze bestemming is de ideale uitvalsbasis voor uw campingvakantie aan de Normandische kust.

Kent u Port-en-Bessin?

 

Port-en-Bessin is een havenstad in de Calvados, op een boogscheut van Bayeux. De gemeente is met haar kleine vissershaven, stranden en typisch Normandische kustarchitectuur een oase van rust die elk jaar heel wat toeristen weet te lokken.

Toch is ‘rust’ niet noodzakelijk het eerste waar vakantiegangers aan denken wanneer het over Port-en-Bessin gaat, want de stad is in de eerste plaats bekend om een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis. De Landing in Normandië, op 6 juni 1944, heeft zich namelijk deels op de stranden van Port-en-Bessin afgespeeld. Die landing vormde een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog: de geallieerden konden het bezette grondgebied heroveren en zo de loop van de oorlog veranderen.

Sindsdien is de rust hier teruggekeerd, maar Port-en-Bessin en de omliggende steden zijn voorgoed getekend door deze gebeurtenis. Getuige de vele overblijfselen en gedenkplaatsen langs de kust.

Dankzij de landing, of Operatie Overlord, is Port-en-Bessin ook uitgegroeid tot een toeristische bestemming. Een bestemming die er bovendien alleen maar populairder op geworden is, want de vangst van de sint-jakobsschelpen, een van de emblemen van de Normandische keuken, is hier de voornaamste economische activiteit.

Tijdens uw campingvakantie in Port-en-Bessin zult u dan ook een heuse op zee gerichte en Normandische regio ontdekken. Port-en-Bessin verenigt geschiedenis, cultuur en terroir, en is een mooi voorbeeld van al het moois dat het departement Calvados en de regio Normandië te bieden hebben. De gemeente is bovendien de ideale uitvalsbasis om de rest van de Normandische bezienswaardigheden te ontdekken.

 

Wist u dit?

 

Enkel de Vauban-toren kijkt hier uit over de zee, maar het decor had er heel anders kunnen uitzien. De militaire architect heeft namelijk lange tijd met het idee gespeeld om een grote militaire haven te bouwen in Port-en-Bessin. Uiteindelijk is die er niet gekomen, omdat Vauban besliste om het kasteel van Cherbourg, helemaal in het noorden van het schiereiland Cotentin, uit te bouwen.

 

En op het programma?

 

Ongeacht de duur van uw campingvakantie in Port-en-Bessin kunt u niet om een bezoekje aan de stad en zijn omgeving heen.

Uiteraard is een wandeling op de invasiestranden een must. Het oostelijke deel van Omaha Beach en het westelijke gedeelte van Gold Beach lopen tot in Port-en-Bessin. De herdenkingsmonumenten in de haven zijn een eerbetoon aan de helden die gesneuveld zijn tijdens Operatie Overlord.

Daarna brengt onze reis door de geschiedenis ons naar de naburige gemeenten, zoals Saint-Laurent-sur-Mer, Vierville-sur-Mer, Longues-sur-Mer en Arromanches. Monumenten en bunkers wisselen elkaar hier af, maar u kunt er ook terecht in de musea die aan de invasie gewijd zijn. En dan is er natuurlijk ook nog de Amerikaanse militaire begraafplaats van Colleville-sur-Mer.

Maak vooral ook een ommetje in de haven en de steegjes van de gemeente om de charme van Port-en-Bessin te ontdekken. Het is altijd fijn om de pleziervaartuigen in de jachthaven te bewonderen, maar in de vissershaven zal het water u wellicht in de mond lopen.

Als u de haven bezoekt wanneer de vissersboten terugkeren, zou uw blik weleens op de iconische sint-jakobsschelpen kunnen vallen. En dan kunt u maar beter een van de restaurants van Port-en-Bessin opzoeken om te genieten van de lokale trots. De schelpen komen recht uit de zee. Hun zilte smaak is dus nog intact, en daar zullen uw smaakpapillen alleen maar blij om zijn.

Slaat u graag een balletje? Zet dan maar koers naar Omaha Beach Golf, waar u uw swing verder kunt perfectioneren. Niet ver van onze camping in Port-en-Bessin vandaan vindt u hier twee golfbanen met 18 holes, in een uitzonderlijk decor dat de zee met het vasteland verbindt.

×