Camping Saint-Laurent-sur-Mer

In de nabijheid van een groot aantal campings in de Calvadosstreek aan de Normandische kust trekt het dorp Saint-Laurent-sur-Mer veel bezoekers. En hoe komt dat? Het strand van Omaha Beach, het decor van de landing in Normandië die de loop van de geschiedenis veranderde.

Kent u Saint-Laurent-sur-Mer?

Saint-Laurent-sur-Mer is een rustig kustplaatsje in de Calvados dat slechts 260 zielen telt. Op het eerste gezicht lijkt het alleen maar een vakantieoord te zijn. Maar ieder jaar komen toeristen van heinde en verre af op het strand van deze gemeente.

Saint-Laurent-sur-Mer is namelijk een bijzondere getuige geweest van een van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis. Meer bepaald de Tweede Wereldoorlog, want het strand bij het dorp was betrokken bij een mythische codenaam: Omaha Beach. Op 6 juni 1944 zag Saint-Laurent-sur-Mer de loop van de geschiedenis veranderen toen duizenden Amerikaanse soldaten op de Normandische stranden aan land kwamen om het Duitse leger terug te drijven.

Komt u uw vakantie doorbrengen op een van de campings in de buurt van Saint-Laurent-sur-Mer, dan kunt u in de voetsporen treden van dit historische keerpunt. Op de promenade staan verschillende herdenkingsmonumenten als eerbetoon aan de helden die hun leven hebben gegeven in de strijd, maar ook om het verhaal van deze gebeurtenissen beter te kunnen overbrengen, vooral voor de jongere generaties.

Saint-Laurent-sur-Mer is dus een perfecte bestemming voor een uitstapje en dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

 

Wat staat er op het programma?

U kunt gerust een hele dag doorbrengen in Saint-Laurent-sur-Mer. Maar een halve dag kan ook volstaan voor het bezoeken van de tot de verbeelding sprekende plaatsen die verbonden zijn aan D-Day. U kunt bijvoorbeeld beginnen met een bezoek aan het strand zelf om de sfeer te voelen en te proberen zich voor te stellen wat er zich hier heeft afgespeeld. Loop vervolgens langs de herdenkingsmonumenten, zoals het D-Day Memorial en het beeldhouwwerk: Les Braves. Ook kunt u ervoor kiezen om een bunker te bezoeken of een aantal overblijfselen van de Atlantikwall die door het Duitse leger werd gebruikt.

Daarna kunt u bijvoorbeeld nog een van de musea bezoeken die gewijd zijn aan de slag van Normandië: het Omaha Beach herdenkingsmuseum. In dit museum dat gratis te bezoeken is, wordt 1.400 m² gewijd aan de gebeurtenissen met als doel de herinnering aan de gevallen soldaten levend te houden.

Natuurlijk kunt u uw bezoek aan Saint-Laurent-sur-Mer ook prima combineren met een uitstapje naar Colleville-sur-Mer. In dit naburige dorp vindt u een ander museum over de invasie van de geallieerden: Overlord. Maar ook een van de meest iconische en drukbezochte plaatsen van de invasiestranden: de Amerikaanse begraafplaats

×