Camping Saint-Jean-de-Luz

Het voormalige kapersnest Saint-Jean-de-Luz is nu een belangrijke stad aan de Frans-Baskische kust op slechts enkele kilometers van de Spaanse grens. Verblijft u op een camping in de buurt? Hou er een keer halt en ontdek de vissershaven en de altijd bruisende binnenstad.

Kent u Saint-Jean-de-Luz?

Saint-Jean-de-Luz is een niet te missen bestemming die ideaal gelegen is tussen de oceaan en de Pyreneeën. De stad beschikt dankzij haar rijke geschiedenis over heel wat troeven, waaronder een buitengewoon architecturaal erfgoed en een uitzonderlijke setting. U bent meteen weg van het vrolijke rood, groen en wit van de typische Baskische vakwerkhuizen in de binnenstad en het kalme water in de beschutte baai die door zwemmers erg op prijs wordt gesteld.

Er zijn in Frankrijk en aan de Atlantische kust weliswaar heel wat opmerkelijke vissershavens te vinden, maar die van Saint-Jean-de-Luz springt er echt uit. De kleurrijke vissersschuiten verwijzen ondubbelzinnig naar het kapersverleden en de traditie van de walvisvaarders. Vandaag houden ambachtelijke vissers het bij tonijn, sardines, heek en ansjovis die de viskraampjes in de markthallen te koop aanbieden. Van april tot oktober kunt u een bootexcursie boeken om de Baskische kust te verkennen.

De lokale gastronomie heeft heel wat te bieden en niet alleen vis! Hebt u al gehoord van ‘mouchous’ en ‘kanougas’? Deze grappige namen verwijzen naar de beroemde zoetigheden van het Maison Pariès. Ook de verrukkelijke macarons van Monsieur Adam zijn tot ver buiten de stad bekend. Vergeet uiteraard niet om de Baskische culinaire specialiteiten te proeven: chipirones (gevulde pijlinktvisjes), zikiro (lamsbout aan het spit), merlu koskera (heek met asperges), piperade ... Afsluiten doet u met kaas en dessert: wat dacht u van een blokje ossau-iraty en een traditioneel Baskisch gebakje?

Profiteer van uw bezoek aan Saint-Jean-de-Luz om enkele emblematische plekken te ontdekken. Het huis van Lodewijk XIV, een 17e-eeuwse koninklijke residentie, dompelt u onder in het leven van de rijke redersfamilies uit Saint-Jean-de-Luz. Bewonder de woonvertrekken met onder meer de grote slaapkamer van de koning en een schitterende galerij die uitziet over de haven. Een ander huis op de havenkade, dat als historisch monument beschermd is, oogt nog imposanter dan dat van de Zonnekoning: het huis van zijn echtgenote, de Spaanse infante Maria Theresia.

Zodra u het hart van de historische stad verkend hebt, kunt u ook in de omgeving erg interessante dingen ontdekken. Aan de ene kant van de baai ligt het weergaloze Fort van Socoa, dat in de 17e eeuw door Vauban werd versterkt en aan de oude Frans-Spaanse rivaliteit herinnert. Aan de andere kant ligt de punt van Sainte-Barbe, ideaal voor een wandeling in de natuur met een weergaloos uitzicht over de ongerepte Baskische kust.

 

Wist u dit?

Saint-Jean-de-Luz speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Frankrijk. Lodewijk XIV en de Spaanse infante Maria Theresia traden hier op 9 juni 1660 in het huwelijk om de toenadering tussen Frankrijk en Spanje te bezegelen. Het huis van Lodewijk XIV, dat u weliswaar kan bezoeken, behoort nog steeds toe aan de nazaten van de reder Joannis de Lohobiague die de residentie liet bouwen.

 

Op het programma?

Saint-Jean-de-Luz is als badplaats rustiger dan Biarritz en weet u ongetwijfeld te bekoren met zijn stranden en zijn bruisende binnenstad waar een Baskische charme van uitgaat. Onze camping in Biarritz ligt op slechts 20 minuten rijden. Voor een lunch of een diner vindt u hier een ruime keuze aan restaurants. Er is voor elk wat wils! La Vieille Auberge serveert voortreffelijke traditionele Baskische gerechten zoals ‘Axoa de Veau’ (kalfsstoofpot), gegrilde octopus met gekonfijte citroen en Kintoa (varkenskotelet). Ook Xaya La Cave Gourmande is het vermelden waard. De hapjes in dit restaurant zijn een heuse gastronomische ervaring!

Mis tijdens het pinksterweekend in de maand mei in geen geval de traditionele ‘Casetas’ van Saint-Jean-de-Luz. De hele stad viert dan feest met heel wat animatieactiviteiten en onder meer flamenco-optredens en -lessen. Zowel de locals uit Saint-Jean-de-Luz (Donibane in het Baskisch) als de vakantiegangers genieten er met volle teugen van.

×