Voetgangersbrug van Mazamet, wandelen in het ijle

In het hart van de Montagne Noire staat de Voetgangersbrug van Mazamet garant voor een ongelooflijke ervaring. Op de hangbrug loopt u als het ware in het ijle, en intussen is het genieten van een uitzonderlijk vergezicht. En aan de andere kant van de brug komt u dan terecht in een kathaars dorp.

Focus op de Voetgangersbrug van Mazamet

De Voetgangersbrug van Mazamet is een hangbrug die Mazamet met het middeleeuwse dorp Hautpoul verbindt. De brug over de Gorges de l’Arnette, de kloven die zich 70 meter lager bevinden, is 140 meter lang en 120 cm breed en is met haar metalen structuur een unicum in Occitanië. Zodra u de brug betreedt, is het genieten van een adembenemend mooi panorama. U hebt er niet alleen een prachtig uitzicht op de Montagne Noire, maar ook op Mazamet dat in de diepte ligt.

Maar het uitstapje eindigt niet aan de andere kant van de hangbrug, want daar komt u terecht in Hautpoul, een pittoresk dorp dat, althans volgens de legende, in 413 is opgericht door een koning van de Visigoten. Meer zekerheid hebben we over het feit dat het bolwerk het toneel van confrontaties tussen katholieken en katharen is geweest. Later liep het dorp geleidelijk leeg, toen de inwoners zich in de Arnette-vallei gingen vestigen. En zo is de stad Mazamet ontstaan.

Maar tegenwoordig is er sprake van een heropleving en probeert Hautpoul zijn verleden, zijn vergezichten en zijn historische overblijfselen in de kijker te zetten. Zo is er, bijvoorbeeld, een museum rond de middeleeuwse kunst en gebruiken opgericht. In de zomer worden er ook tal van evenementen georganiseerd. De metalen hangbrug speelt een grote rol in de heropleving van het dorp. Ze maakt Hautpoul, vooral voor gezinnen, makkelijker bereikbaar, en vormt bovendien een bijkomende bezienswaardigheid op zich. De ‘Himalayaanse’ hangbrug is in december 2018 in gebruik genomen, en heeft al meer dan 300.000 bezoekers weten te lokken.

Op het programma

Het mag duidelijk zijn dat de Voetgangersbrug van Mazamet geen geïsoleerde bezienswaardigheid is. De brug maakt deel uit van een wandelroute. U hebt de keuze uit twee gemarkeerde wandelpaden:

-          Het pad via de tuinen van Cormouls Houlès, een wandeling van 30 minuten.

-          De oude zoutroute van La Jamarié, waarover u 15 minuten doet.

Beide paden beginnen aan het parkeerterrein van La Jamarié in Mazamet. Als u kiest voor het tuinpad, is het niet alleen genieten van de vergezichten, maar ontdekt u ook de Saint Sauveur-kerk. De twee wandelwegen zijn voor iedereen toegankelijk. Vergeet overigens niet om sport- of wandelschoenen aan te trekken.

De hangbrug brengt u naar Hautpoul. Geniet vooral van het uitzicht, want u bevindt zich hier op 300 meter hoogte. Ook de steegjes zijn een bezoekje waard. Als u hier in de zomer komt, tijdens uw verblijf op een van onze campings in het departement Tarn of Aude, kunt u een bijzonder personage tegen het lijf lopen. Aymeric de Miraval is de troubadour van het dorp en zal met plezier alle geheimen van dit kathaarse bolwerk met u delen.

Op de terugweg kunt u nog een ommetje maken langs het Lac des Montagnès. Het meer ligt op een hoogte van 680 meter en is dankzij de aangelegde recreatiezone het uitgelezen plekje om u wat op te frissen. Daarnaast kunt u er ook terecht in het avonturenpark. De grootste sportievelingen kunnen dan weer hun hart ophalen op de bijna 3 kilometer lange trimbaan.

Als u dezelfde weg terug wilt nemen, kunt u een aangename pauze inlassen in het Maison du Bois et du Jouet. Het speelgoedmuseum ligt op 500 meter van de hangbrug en u ontdekt er hoe houten speelgoed stap voor stap vorm krijgt.

1 camping gevonden

campings Aude

×