Camping Montolieu

Het zuiden van Frankrijk is bezaaid met charmante dorpen waar het heerlijk verdwalen is in de steegjes. En toch is er ook een dorp, niet ver van de bergketen Montagne Noire, dat met iets unieks kan uitpakken. Welkom in Montolieu, het enige boekendorp in de zuidelijke helft van Frankrijk.

Kent u Montolieu?

Als u uw vakantie doorbrengt op een van onze campings in de Aude, zou u weleens over het boekendorp kunnen horen praten. Montolieu is een van die vele sfeervolle dorpen die de Montagne Noire tot zo’n vreedzame plek maken. En toch onderscheidt de gemeente zich van de andere dorpen. Montolieu is meer dan zomaar een stadje. Het is namelijk een van de acht boekensteden en -dorpen van Frankrijk. En dan is het ook nog eens het enige boekendorp in het zuiden van het land. De naam zegt het eigenlijk al: boekendorpen zijn plattelandsgemeenten met steegjes vol winkels met tweedehandsboeken en boetiekjes die boekgerelateerd ambachtswerk verkopen.

Montolieu is overigens niet altijd een belezen oord geweest. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de prehistorie. De eerste mensen waarden hier al rond, getuige de menhir van Guittard die de tand des tijds heeft overleefd. Dit gebied is zelfs altijd bewoond geweest: in de middeleeuwen, in de moderne tijd ... Montolieu heeft de verschillende periodes en de grote momenten van de geschiedenis beleefd. En soms was het dorp zelfs het toneel van grootse gebeurtenissen: de Albigenzische Kruistochten, de Godsdienstoorlogen, de Revolutie, de Retirada ...

Maar in 1990 zou een Belgische boekbinder, die oorspronkelijk in Carcassonne was neergestreken, de lotsbestemming van het stadje veranderen. Michel Braibant had opgevangen dat de beweging van de boekensteden in opmars was in Europa en besliste daarop om ook zelf een boekendorp op te richten. Daartoe riep hij de vereniging ‘Montolieu Village du Livre et des Arts’ in het leven. Hij bracht er zijn privéboekencollectie in onder en nodigde zowel boekhandelaren als artiesten uit. Helaas overleed Michel Braibant in 1992 en heeft hij amper kunnen genieten van de vruchten van zijn werk. Maar hij is wel degelijk geslaagd in zijn opzet, en zo mag Montolieu de titel Ville et Métiers d’Art dragen.

Tegenwoordig telt het dorp 18 boekhandels, meerdere kunstgaleries, ambachtelijke winkeltjes, een Musée des Arts & Métiers du Livre en een coöperatie.

Wist u dit?

De naam van het dorp, Montolieu, heeft een specifieke betekenis in het Occitaans , namelijk ‘Mont des Oliviers’, of olijfberg. Dat is meteen ook een verwijzing naar de vegetatie van het dorp en zijn omgeving waar de meest mediterrane van alle fruitbomen veelvuldig voorkomt. Montolieu is overigens een schoolvoorbeeld van hoe de natuur in het Franse zuiden er kan uitzien. Olijfbomen, maar ook cipressen, cactussen, platanen, rozenstruiken ... In Montolieu is er aan bladen dan ook geen gebrek ... In alle betekenissen van het woord!

Wat staat er op het programma?

Montolieu is het soort plek waar de tijd lijkt stil te staan. Bezoekers blijven er graag hangen en laten zich leiden door de inspiratie van het moment. U kunt er naar hartenlust kuieren door de bloemrijke straten, terwijl u de oude huizen bewondert en geniet van het mooie weer.

Natuurlijk kunt u ook verschillende tussenstops houden in de vele boekhandels van het dorp. Neem vooral de tijd om rond te snuffelen, want alleen zo vindt u dat boek waar u zo dol op bent. In de boekhandels zijn alle literaire stijlen vertegenwoordigd. De winkels hebben hun sluitingsuren overigens op elkaar afgestemd. Zo kunt u op elk uur van de dag terecht in een tiental boekhandels. Maak ook kennis met de ambachtslui en ontdek hun werk en hun verhalen.

In Montolieu draait alles om de wereld van het boek, maar toch is het verleden van het dorp nog zichtbaar aanwezig. De Menhir van Guittard, stenen met kommetjes, de Saint André-kerk, de oude koninklijke manufactuur, de Saint Roch-kapel ... Al deze monumenten nemen u mee op een reis door de eeuwen en de geschiedenis. Een eenvoudige wandeling brengt u naar de kapel. En onderweg wordt u vergast op mooie panorama’s.

Straks kunt u terug koers zetten naar uw camping, maar eerst heeft Yelloh! Village nog een boekentip voor u: nadat u de steegjes en de winkels van het dorp hebt verkend, kunt u nog een bezoek brengen aan de papiermolen van Brousses, in het naburige dorp Brousses-et-Villaret.

×