Camping Castelnaudary

Als we een regio bezoeken, willen we uiteraard ook graag kennismaken met de lokale gastronomische specialiteiten. Het zou dan ook erg jammer zijn als u tijdens uw vakantie in de Aude niet ook eens afzakte naar Castelnaudary, de hoofdstad van de cassoulet.

Kent u Castelnaudary?

Castelnaudary telt het op twee na hoogste aantal inwoners van het departement Aude. En dat heeft alles te maken met zijn interessante geografische ligging, halfweg tussen Toulouse en Carcassonne.

Maar de stad staat vooral bekend om twee andere dingen. Zo wordt Castelnaudary doormidden gesneden door het mythische Canal du Midi dat Toulouse met de Middellandse Zee verbindt. Het kanaal is in de 17e eeuw ontworpen en verwezenlijkt door Pierre Paul Riquet en werd in eerste instantie gebruikt als transportroute. Dankzij het revolutionaire bouwwerk hoefden de schepen niet langer de enorme omweg via de zee te maken. Later is het kanaal uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, en sinds 1996 prijkt het ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Maar Castelnaudary heeft ook naam gemaakt buiten de landsgrenzen, en dat heeft het te danken aan zijn gastronomische erfgoed, meer bepaald aan zijn cassoulet. Het gerecht bestaat uit witte bonen en verschillende soorten vlees (schenkel, worst, ganzenconfit enz.) en heeft fijnproevers uit de hele wereld weten te verleiden. De specialiteit is een bron van trots voor de bewoners en trekt zodanig veel vakantiegangers aan dat er zelfs een Route du Cassoulet is uitgestippeld.

Castelnaudary is ook een stad met veel knowhow. Het vakmanschap heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de Lauragais. En dat gaat ver terug in de tijd, want in de bodem van de stad en zijn naburige gemeentes is aardewerk uit de oudheid teruggevonden. De bodem van de Lauragais bestaat nog altijd uit verschillende kleisoorten waardoor de traditie kan worden voortgezet.

Wist u dit?

De cassoulet ligt de Chauriennes en Chauriens, zoals de inwoners van Castelnaudary worden genoemd, zo na aan het hart dat er elke zomer een Fête du Cassoulet plaatsvindt. Vier dagen lang brengt de stad hulde aan zijn gerecht met wereldwijde faam. Tijdens het feest worden heel wat evenementen georganiseerd, zoals een boerenmarkt, een hardloopwedstrijd, concerten, een optocht en spektakels op het water. De eerste editie van het feest vond plaats in 2001, op initiatief van de Grande Confrérie du Cassoulet. Het Cassouletgenootschap, zeg maar. En het evenement weet steeds meer bezoekers te lokken. Getuige daarvan de ruim 40.000 porties cassoulet die tijdens het weekend worden verorberd.

Wat staat er op het programma?

De ene komt aan via het water, en de andere reist over land, maar de oevers van het Canal du Midi zijn sowieso een must. Zet koers naar het Grand Bassin waar het heerlijk wandelen en fietsen is in een ontspannen kader. Uiteraard is het allemaal nog net dat tikkeltje fijner als u een boot huurt waarvoor geen vaarbewijs nodig is en u in uw eigen ritme ronddobbert. U kunt zelfs helemaal tot aan een van de emblematische plekken van het kanaal varen: de Seuil de Naurouze, de bergpas die op amper 10 km van de stad ligt.

Na uw wandel- of fietstochtje langs het kanaal gaat het naar het centrum waar u de vele monumenten kunt ontdekken. Zo kunt u, bijvoorbeeld, een bezoekje brengen aan religieuze plekken, zoals de Notre-Dame de Pitié-kapel en de collegiale kerk van Saint-Michel. En daarna is het tijd om de molen van Cugarel, de laatste windmolen die nog in perfecte staat is, te ontdekken.

Voor een vleugje geschiedenis kunt u terecht in het Présidial. Oorspronkelijk was het gebouw een verblijf van Catharina de' Medici, de koningin die ook de titel Gravin van de Lauragais droeg. Later deed het Présidial dienst als gerechtsgebouw, en nu is het een museum en worden er tentoonstellingen gehouden.

Nog in het centrum kunt u de Halles verkennen. Vooral de Halle aux Grains, met de overdekte markt, is het bezoeken waard. U kunt er meteen ook proeven van de streekgerechten, waaronder uiteraard ook de cassoulet van Castelnaudary. Als u tijdens de derde week van augustus op een van onze campings verblijft, kunt u deelnemen aan het Fête du Cassoulet. Op alle andere momenten hoeft u alleen maar de Route du Cassoulet te volgen om alles te weten te komen over het emblematische gerecht van de stad.

×