Camping Sisteron, de poort naar de Provence

Op de grens tussen de Provence en de Hautes-Alpes, waar lavendel en edelweiss groeien, ligt Sisteron met zijn prachtige citadel. Dit stadje moet u zeker bezoeken als u gaat kamperen in de Alpes-de-Haute-Provence.

Kent u Sisteron?

Sisteron wordt vaak de "parel" van de Haute-Provence genoemd en biedt haar bezoekers een geweldige ervaring in een adembenemend landschap Deze middeleeuwse stad is gebouwd in de rotsen en grenst aan de Dauphiné. De stad heeft een bijzondere ligging aan de oevers van de Durance en aan de voet van twee kliffen. De rots Rocher de la Baume, aan de andere kant van de rivier, is een echt geologisch wonder.

Hoewel de eerste vestingwerken rond de stad in de loop der tijd zijn verdwenen, staan veel historische monumenten nog overeind. Dankzij grote restauratiewerkzaamheden die sinds 1956 zijn uitgevoerd, zoals:

  • De citadel met zijn bijna verticale kalklagen die boven de stad uittorent
  • De 5 torens
  • De overblijfselen van het oude klooster
  • De kathedraal Notre-Dame-des Pommiers (Notre-Dame et Saint-Thyrse)

 

 Wist u dat?

 Het meesterwerk van Sisteron natuurlijk de citadel, geclassificeerd als historisch monument, is. De citadel van Sisteron heeft de oudheid en de middeleeuwen doorstaan met vele oorlogen en invasies. Dit oppidum van de Vocontii werd verwoest door de komst van de Romeinen in 27 voor Christus en vele malen herbouwd, gerenoveerd en versterkt. In de 11e eeuw ontstond het "kasteel" van Sisteron met de bouw van de stadsmuur, de loopbrug en een vestingtoren. Vervolgens bouwde Jean Erard, militair ingenieur onder Hendrik IV, aan het eind van de 16e eeuw een reeks verdedigingswerken. Vauban realiseerde in 1692 het nieuwe verdedigingsplan na de invasie van de hertog van Savoye. In het midden van de 19e eeuw, onder het graafschap Nice en Savoie, werden de laatste werken uitgevoerd.

  

Wat te doen?

Ondanks de rijkdom van het erfgoed van Sisteron kan het stadje worden bezocht in minder dan een dag, of zelfs in een paar uur voor wie haast heeft. Neem goede schoenen mee om door de charmante, geplaveide straatjes en andrônes (overwelfde galarijen) van de oude stad te kunnen wandelen. Het toeristenbureau heeft een comfortabele route voor rolstoelen uitgestippeld. Vanaf de kathedraal Notre-Dame et Saint-Thyrse, volgt u de bordjes "visite vielle ville" (bezoek oude stad) en wandelt u langs het museum Terre et Temps waarna u uitkomt bij het meer van Marres, een ideale plek om te zwemmen, te ontspannen of om mooie foto’s te nemen van de citadel. Tijdens de zomer wordt een gratis rondleiding van 1 uur en 15 minuten aangeboden door de afdeling cultuur en erfgoed van Sisteron!

Het mediterrane klimaat van de regio is ideaal voor wandelingen en trektochten in de omgeving van de stad. Het gebied heeft gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar, waardoor wandelen nog aangenamer wordt.

U moet zeker een bezoek brengen aan de kloof, Gorges de Méouge, een ongelooflijk natuurgebied dat u te voet, te paard of zelfs met de mountainbike kunt ontdekken dankzij de vele bewegwijzerde paden. U kunt de turquoise rivier bewonderen die door watervallen, draaikolken, waterpoelen, kiezelstranden en groene kloven stroomt.

Zoals u ziet zit Sisteron en omgeving vol verrassingen, dus neem de tijd om ze te ontdekken tijdens uw kampeervakantie in de Alpes de Haute-Provence.

×