Vredige dorpen in de Charente-Maritime

De Charente-Maritime is een departement dat faam verwierf met zijn uitzonderlijke steden en sites, zijn fascinerende cultuur en zijn weergaloze culinaire erfgoed. Wellicht minder bekend is dat de Charente-Maritime ook prachtige dorpen telt. Bezoek op de eilanden, op het vasteland en op het schiereiland Arvert enkele van de allermooiste dorpen en ontdek de veelzijdige identiteit van dit departement.

Ars-en-Ré en La Flotte: ongeëvenaarde rust

De Charente-Maritime telt heel wat toeristische hotspots, maar het Île de Ré is zonder meer een must. Deze parel moet u beslist een keer gezien hebben! Het eiland mag dan klein zijn, het is er heerlijk toeven. Zo voelt u overal op dit nietige eilandje de imposante nabijheid van de Atlantische Oceaan, wat meteen voor een vakantiegevoel zorgt.

Wilt u het zelf ervaren, dan volstaat het om eropuit te trekken en een kijkje te nemen in enkele dorpen. Bezoek bijvoorbeeld Ars-en-Ré: door het jaar telt dit dorp slechts een kleine duizend zielen, maar tijdens het zomerseizoen loopt dit aantal aardig op. Waarom? Omdat Ars eigenlijk alles te bieden heeft wat het Île de Ré zo aantrekkelijk maakt.

De beroemde ‘venelles’ (de typische smalle geplaveide straatjes uit de streek), de nabijgelegen zoutpannen, de schitterende Saint Etienne-kerk met haar klokkentoren in zwart en wit, de haven …  alles in Ars-en-Ré ademt rust!

Église Saint-Etienne d'Ars en Ré
Marché d'Ars-en-Ré
Ruelle d'Ars-en-Ré

Eindelijk rust … Dat dachten ook de vissers wanneer ze het eiland na vele omzwervingen aan de einder zagen verschijnen. Al was de klokkentoren van Ars hun herkenningspunt, doorgaans zetten ze koers naar La Flotte. Begin uw bezoek aan het dorp, net als de vissers eertijds, in de haven met zijn promenade. Strijk er neer in een van de bars of restaurants en geniet van het uitzicht.

Ontdek vervolgens het kloppend hart van het dorp: de markt. Het is de perfecte plek om de specialiteiten van de Charente te proeven, vóór u uw verkenningstocht op het eiland of elders voortzet.

La Flotte

Onze campings op het Ile de Ré

Saint-Trojan-les-Bains : de parel van het Île d'Oléron

Maison de Saint-Trojan-les-Bains

Na uw bezoek aan het eerste juweel van de Charente-archipel is het logisch dat u ook een kijkje neemt op het andere belangrijke eiland: Oléron, op Corsica na het grootste eiland van Frankrijk. Ook Oléron telt heel wat charmante plekjes om tijdens uw campingvakantie in de Charente-Maritime te verkennen.

In het uiterste zuiden van het eiland wacht u een fascinerend landschap. Maar daarvoor moet u eerst naar Saint-Trojan-les-Bains. Voor heel wat mensen geldt deze badplaats als een niet te missen hotspot op Oléron.

Na een wandeling langs de promenade nabij het kleine strand begrijpt u waar deze reputatie vandaan komt. Met het fijne zand en de prachtige oceaan aan de ene kant en de typische belle-époquevilla’s aan de andere kant voert Saint-Trojan u terug in de tijd naar de hoogdagen van het eiland, op het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw.

Hebt u de zeedijk eenmaal gezien, dan is het tijd om koers te zetten naar het historisch centrum, het perfecte kader voor een wandeling onder de stralende zon van de Charente. Oude gebouwen en huizen met veelkleurige luiken creëren in de fleurige straatjes een vredige sfeer die u ook terugvindt in de haven waar ambachtslui en oesterkwekers in kleurrijke kraampjes hun waren aanbieden.

Heel wat dorpen in de Charente-Maritime of elders zouden u met een dergelijk aanbod al bijzonder aangenaam verrassen, maar Saint-Trojan-les-Bains heeft nog wat extra’s voor u in petto. Daarvoor moet u naar het station, waar een treintje wacht. De locomotief brengt u naar een dennenbos dat ooit door de mens op de duinen werd aangeplant.

In dit bos, waar u op slag al uw zorgen vergeet, maakt u kennis met een rijke fauna en flora. Verder ontdekt u er een ambachtelijke activiteit die een traditie geworden is op het eiland: het oogsten van hars. Tot slot vindt u in het bos ook diverse wandel- en fietsroutes, zodat u beslist zin krijgt om er terug te keren!

Forêt de pins à Saint-Trojan-les-Bains
Plage dans la Forêt de Pins de Saint-Trojan-les-Bains

Maar niet alleen het bos maakt deze excursie de moeite waard. Ook de hele setting is weergaloos! Het begint met de schitterende baai van Gatseau tegenover het vasteland die door het dennenbos wordt afgeboord. Verderop maken de bomen plaats voor de zuidelijke punt van het eiland en de zeestraat van Maumusson waar de kust immens en ongerept is. Het is niet het einde van de wereld … maar het lijkt er wel op!

Brouage : tastbare geschiedenis

Hoewel de eilanden een bijzondere charme en identiteit hebben, zijn ook de dorpen op het vasteland een omweg waard.

Brouage is daar een schitterend voorbeeld van. De zee is er altijd vlakbij en met zijn prachtige moeraslandschappen hoeft Brouage niet onder te doen voor de eilanden. Ook rust en mooie architectuur vindt u hier, al zijn de straten wel breder.

Opvallend is de duidelijke stempel van de geschiedenis. De vestingmuren springen meteen in het oog: u bevindt zich hier dan ook in een voormalige vestingplaats uit de vroege 17e eeuw die later door Vauban werd versterkt.

Remparts Vauban Brouage

De omwalling is het meest opvallend, maar de geschiedenis heeft nog meer sporen nagelaten in Brouage. Neem zeker een kijkje in de Saint Pierre et Saint Paul-kerk met haar prachtige zijbeuken en gewelven die aan een schip doen denken. Het meest in het oog springend zijn echter de glasramen. Zij vertellen het verhaal van de stichting van Nouvelle-France, de voormalige Franse kolonie in Noord-Amerika. De glasramen zijn het werk van de beroemdste inwoner van Brouage, Samuel de Champlain, en komen uit Canada.

Église Saint-Pierre et Saint-Paul de Hiers-Brouage
Intérieur Église Saint-Pierre et Saint-Paul Hiers-Brouage

Nouvelle-France leeft daar nog steeds een beetje voort: de meeste inwoners van de provincie Québec spreken namelijk Frans. Brouage is dus een must voor elke bezoeker van de Charente-Maritime, maar staat ook symbool voor een periode in de geschiedenis van Frankrijk en Noord-Amerika.

De schatten in het zuiden: van het schiereiland Arvert tot het estuarium van de Gironde

We kunnen het uiteraard niet hebben over de Charente-Maritime zonder het uiterste zuiden van dit mooie departement te vermelden. Een uitstapje naar dit zuidelijke deel is al een heuse reis op zich.

We beginnen op het schiereiland Arvert en meer bepaald in La Tremblade, een van de meest authentieke dorpen van het departement. Het leven verloopt er nog op het ritme van de oesterteelt. Afspraak dus in de haven om de verrukkelijke oesters te proeven in een inspirerende setting op de oever van de Seudre, te midden van de kleurrijke traditionele kraampjes.

Is uw honger nog niet gestild, neem dan de Train des Mouettes. Aan boord geniet u van gerechten op basis van lokale producten, terwijl u door de zoutpannen rijdt. De trein voert u bovendien naar een ander uitzonderlijk dorp: Mornac-sur-Seudre.

In dit dorp draaide alles lange tijd om de zoutwinning, zoals blijkt uit de stenen huizen van de zoutwerkers die u er ziet. Verder vindt u er oude vissershuisjes, die er pittoresker uitzien en eertijds met kalksteen werden gebouwd.

Marina de La Tremblade, Charente-Maritime
Maisons typiques de Mornac-sur-Seudre

Station balnéaire de La Palmyre, en Charente-Maritime

Hebt u het schiereiland verkend, zet dan koers naar de Côte de Beauté – de kust van de schoonheid dus – die haar reputatie dankt aan Royan, een emblematisch stadje in de Charente-Maritime. Ook in de omliggende dorpen kunt u overigens de natuurlijke rijkdom van deze kuststrook bewonderen.

Bezoek bijvoorbeeld Les Mathes, dat bekend is vanwege zijn badplaats La Palmyre. Ideaal voor wie van waterpret houdt! Maar er is nog meer. Even landinwaarts vindt u in het staatsbos van Saint-Augustin prachtige wandelroutes voor ieders niveau. Met dit diverse aanbod worden alle natuurliefhebbers op hun wenken bediend.

Eindig uw excursie op een van de mooiste plekken van West-Frankrijk: het estuarium van de Gironde. Deze unieke plek, waar de Garonne en de Dordogne elkaar ontmoeten, is bekend vanwege zijn adembenemende landschappen. Hier ziet u ook de beroemde carrelets: hutten op palen die gebruikt worden om te vissen. De visserij heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het estuarium van de Gironde, net als in de rest van het departement.

Eén dorp in dit paradijselijke stukje Frankrijk trekt alle blikken naar zich toe: het vredige Talmont-sur-Gironde. U vindt er dan ook alles wat typisch is voor de traditionele dorpen uit de streek:

-          een pittoresk centrum met fleurige straatjes en stenen huizen;

-          kliffen, waaronder die van Le Caillaud waartegen de golven te pletter slaan;

-          en de beroemde carrelets uit de Charente.

Enkele bijzonderheden maken van Talmont echter een buitengewoon dorp. Allereerst is er de kleine wijngaard op de kust die minerale wijnen oplevert. Wat u echter absoluut niet mag missen is de Sainte Radegonde-kerk die over het estuarium uitziet: een indrukwekkend bouwwerk dat pas na drie eeuwen werd voltooid.

Église Sainte-Radegonde, Talmont-sur-Gironde, Charente-Maritime

De kerk, van waar u een uitzonderlijk uitzicht hebt, is het perfecte eindpunt van uw verkenningstocht langs de dorpen van de Charente-Maritime. Dit betoverende departement, waar zoveel te beleven en te zien valt, is zonder meer een ideale bestemming voor een campingverblijf.

×