Camping Villefranche-de-Conflent

Criteria wissen
Van de vele dorpen die de Pyrénées-Orientales rijk is, hebben sommigen charme te koop en andere een verleden om trots op te zijn. En dan zijn er dorpen als Villefranche-de-Conflent die allebei hebben.

Uw zoekresultaten: 3 Campings

Campingdorpen Pyrénées Orientales

 

Kent u Villefranche-de-Conflent?

 

Villefranche-de-Conflent is een middeleeuws stadje uit de 11e eeuw. Het dankte zijn opgang aan de graven van Cerdagne, en later die van Conflent, die er allebei hun hoofdstad vestigden. Daarom werden er ook omwallingen gebouwd die in latere eeuwen stelselmatig werden versterkt.

 

Villefranche behoorde niet altijd tot hetzelfde grondgebied. Begin 12e eeuw maakte het deel uit van het graafschap Roussillon, dat er een bolwerk in het noorden van het koninkrijk Aragon van maakte. Terecht, want in 1654 belegerden de Fransen Villefranche en werd de stad het toneel van het Frans-Spaanse conflict in de nasleep van de Dertigjarige Oorlog. In 1659 werd Villefranche tot slot Frans, toen de Roussillon na de Vrede van de Pyreneeën aan de Franse kroon werd toegewezen.

 

In 1681 veranderde Vauban het aanzien van de stad. Aangezien de Spanjaarden de omwallingen op hun duimpje kenden, besloot hij ze heraan te leggen. Bovendien bouwde hij het Fort Libéria omdat Villefranche naar zijn mening te kwetsbaar was. Zo verrees 150 meter boven het dorp een indrukwekkend monument.

 

Geleidelijk keerde de rust terug in deze contreien en werd Villefranche een mooi stadje waar het goed leven is. Het authentieke kader, dat van het rijke verleden getuigt, inspireerde heel wat ambachtslui die er neerstreken. De komst van de mythische Gele Trein, die de vallei met de Pyreneeën verbindt, gaf zowel de handel als het toerisme een boost.

 

Vandaag heeft Villefranche-de-Conflent nog steeds een heel eigen karakter. Het is één van de toeristische hotspots van de Pyrénées-Orientales. De pittoreske straten vol bloemen, de door de Unesco beschermde monumenten en de artisanale boetieks lokken heel wat bezoekers. De gemeente kreeg overigens het label ‘Plus Beaux Villages de France’.

 

Wist u dit?

 

Het Fort Libéria deed tijdens het bewind van Lodewijk XIV dienst als staatsgevangenis. In 1682 zorgde de gif-affaire voor een groot schandaal. Het hof werd opgeschrikt door talloze gevallen van vergiftiging, wat de autoriteiten en de regering tot actie dwong. Heel wat aristocraten werden beschuldigd, onder wie de Markiezin De Brinvilliers en La Voisin.

 

Tijdens de verhoren uitten de verdachten beschuldigingen aan het adres van verscheidene vrouwen, onder wie echter ook intimi van Madame de Montespan, de favoriete van de koning, die uiteindelijk ook zelf beschuldigd werd. De geruchten werden nooit hardgemaakt maar bleven aanzwellen, tot de koning zich zelf met de zaak bemoeide. Heel wat mensen die de moeder van zijn kinderen hadden beschuldigd, verdwenen achter de tralies. Enkelen van hen belandden in het Fort Libéria. Lodewijk XIV gaf het bevel om ervoor te zorgen dat zij van buiten niet te horen waren. Niemand mocht ‘hun zotternijen’ horen!

 

Wat staat er op het programma?

 

In Villefranche wachten wandelroutes, brocanterieën en bezienswaardigheden. Mis in geen geval de verdedigingswerken die Vauban hier bouwde. Begin bij de omwallingen rond de stad en loop vervolgens naar de Cova Bastera, een grot die in de ijstijd werd gevormd en door maarschalk Vauban werd versterkt om er een ondergronds gangenstelsel in onder te brengen. Beklim daarna de 150 ondergrondse treden die u naar het indrukwekkende fort brengen. Zijn verschillende zalen vertellen u de geheimen en de geschiedenis van deze plek. Buiten wacht een adembenemend uitzicht over de vallei en de Mont Canigou, de bergtop die symbool staat voor het departement.

 

Maak van de gelegenheid gebruik om rond te struinen onder de stralende zon van de Roussillon. Dwaal door de straten van het stadje en ontdek het Bastion van de Koning, de stadspoort Porte de France en de Duivelstoren, naast de prachtige Saint Jacques-kerk (in het Catalaans Sant Jaume) met zowel romaanse als gotische stijlelementen.

 

Tot slot kunt u ook de bergen in trekken. Dit is een mooie gelegenheid om een ritje te maken met de Gele Trein vanaf zijn vertrekpunt.

×