De Loirevallei, tussen kastelen en wijngaarden

De regio's Centre-Val de Loire en Pays de la Loire danken hun naam aan de gelijknamige rivier, een van de grootste van Frankrijk. In de middeleeuwen werden niet ver van de oevers talrijke kastelen gebouwd, die vervolgens aan de tijdgeest van de renaissance werden aangepast. Het zijn echte parels van het Franse erfgoed geworden, die elk jaar vele bezoekers trekken.

 

Maar de Loirevallei is ook een fascinerende natuur die bijzonder geschikt is voor wijnbouw. In deze natuurlijke streek kunt u dan ook mooie historische en oenologische tussenstops maken. Ontdek de verschillende wijngaarden en kastelen van oost naar west tijdens uw campingvakantie in de Loirevallei.

 

De Centre-Loire, gebied van witte wijnen

In het oostelijke deel van de Loirevallei zijn twee kastelen zeker een omweg waard: ten eerste het kasteel van Gien, een kasteel dat vaak van rol veranderd is. In eerste instantie werd het gebruikt als hoofdverblijf, en vervolgens als jachtverblijf en administratief centrum. Het gebouw heeft ook de oorlog meegemaakt, want de stad werd in de Tweede wereldoorlog door de Duitsers gebombardeerd en daarbij grotendeels verwoest. Maar het kasteel werd voor het ergste behoed. Het kasteel van Gien staat ook nu nog steeds. Momenteel is hier het jachtmuseum gevestigd.

Daarna maakt u kennis met het kasteel van Sully-sur-Loire en het weidse park dat het gebouw omringd. Dit kasteel heeft vele beroemdheden langs zien komen, zoals Lodewijk XIV die hierheen vluchtte tijdens de Fronde en Voltaire, die hierheen werd verbannen door de toenmalige regent: Filips van Orléans.

Château de Gien, Val de Loire
Château de Sully-sur-Loire
Vignoble du village de Sancerre

Profiteer ook van uw verblijf hier om het interessante terroir van de Centre-Loire te ontdekken: Deze benaming omvat een aantal bekende AOC's: Sancerre, Pouilly, Quincy, Reuilly, Côteaux du Giennois ... Hier speelt droge witte wijn de hoofdrol. Het wordt dan ook aanbevolen om deze bij uw hoofdgerecht te proeven.

De rijkdom van de Touraine

Als u op Yelloh! Village-camping Parc du Val de Loire verblijft, kunt u van daaruit de Touraine bezoeken. In dit gebied staan een aantal van de meest majestueuze Loirekastelen: Chambord, Bois, Amboise, Cheverny, Ussé, Chenonceau, Chaumont, Clos-Lucé ... U hebt deze namen vast wel eens gehoord, want ze zijn tot ver over de Franse grenzen bekend. U zult de architecturen en de parken ervan, sommige gigantisch en sommige schilderachtig, niet snel vergeten.

Château de Chambord
Château du Clos Lucé
Château d'Ussé

Tijdens een bezoek of aan het einde van de dag zal een proeverij van Tourainewijnen alles nog mooier maken.  In tegenstelling tot de Centre-Loire zijn de wijnen hier zowel rood als wit en rosé. Het wijngebied telt 17 appellations en 5 verschillende denominaties, die allemaal één ding gemeen hebben: de wijnen hebben fruitige smaken die bijzonder goed passen bij vlees en kaas.

Nieuwsgierigen kunnen hun ogen uitkijken in de wijnkelder van Vouvray. Ontdek de verschillende etappes die nodig zijn om een wijn van kwaliteit te maken, van het aanplanten van de wijnstokken tot de wijnbereiding.

Vignoble Château de Chinon
Caves Vouvray Val de Loire

Onze campings in Touraine

De zachtheid van Anjou-Saumur

Zoals de naam van deze wijngaard al aangeeft, nodigt een verblijf in de Maine-et-Loire uit tot een verkenning van twee steden: Angers en Saumur. Elk van deze steden heeft een prachtig kasteel, die onderling iets in stijl verschillen. De architectuur van het kasteel van Saumur staat op het kruispunt van de middeleeuwen en de renaissance, maar die van het kasteel van Angers is geheel middeleeuws.

Vue sur Angers et son château
Vue Château de Saumur depuis la Loire

Verre et bouteille de Cabernet d'Anjou

Als u de tijd hebt: ook de omgeving is prachtig. Profiteer van de beroemde zachtheid van de Anjou om een wandeling in de natuur te maken, bijvoorbeeld langs de oever van de rivier. Een ander idee voor een wandeling: de wijngaarden. Des te meer omdat de wijngaard van Anjou-Saumur een van de meest gediversifieerde van de Loirevallei is.

U kunt hier dan ook elk type wijn proeven: wit, rood, rosé, sprankelend, zoet, droog, likeurachtig enz. Er is voor iedereen wel iets te vinden! Zo kunt u hier bijvoorbeeld een glaasje van de bekende Cabernet d’Anjou drinken. Maar u kunt ook nieuwe appellations ontdekken die soms verrassend aangenaam zijn, zoals de Savennières.

Onze campings in de wijngaarden van Anjou-Saumur

De Nantais, in het land van de muscadet

Als u de Loire volgt, komt u uiteindelijk bij de monding ervan in de Loire-Atlantique. U kunt hier alle kastelen bezoeken: het zijn er maar twee.

Richting het kasteel van Goulaine: een prachtige residentie die sinds 1913 een historisch monument is en de architecturale codes volgt van de beroemdste kastelen uit de renaissance. Het kasteel van Goulaine heeft echter als bijzonderheid dat het zijn eigen wijngaarden en dus zijn eigen wijn bezit. Het is dan ook de perfecte plek om onze twee thema's samen te brengen!

Voor de tweede residentie gaan we richting Nantes en het kasteel van de hertogen van Bretagne. De ringmuur herinnert aan de middeleeuwse oorsprong ervan, terwijl de rest van het kasteel in de renaissance gemoderniseerd is in de zo kenmerkende stijl van die periode. De aanwezigheid van het kasteel voedt ook het eeuwige debat: is Nantes Bretons of niet? Want hoewel de stad feitelijk geen deel uitmaakt van Bretagne, blijven sommige mensen die keuze tegenspreken.

Intérieur du Château de Goulaine
Verre de Muscadet
Château des Ducs de Bretagne - Nantes

Laat u tenslotte verleiden door een laatste proeverij. De keuze is hier eenvoudig: het wijnbouwgebied Pays Nantais is de bakermat van de muscadet. Deze beroemde witte wijn, droog met florale aroma's, wordt van een enkele druivensoort gemaakt: de melon de Bourgogne. En we kunnen niet anders zeggen dan dat heel veel mensen er dol op zijn!

Bent u al aan het watertanden? Reserveer dan uw verblijf op een Yelloh! Village-camping in de Loirevallei en geniet van de wonderen van dit prachtige dal. Met mate voor de wijn, maar mateloos voor de kastelen!

Onze campings in de Nantais

  • Le Ranch

    La Plaine sur Mer, Loire Atlantique

×