Ontdek de Bretonse kust

Bretagne hoeven we u niet meer voor te stellen. Deze bij Franse en buitenlandse vakantiegangers geliefde regio weet te boeien met zijn landschappen, cultuur en eigen identiteit. En u treft het maar want veel van dat moois is aan de Bretonse kust te vinden. 

Een kuststreek met diverse facetten

De Bretonse kust is echt buitengewoon! U staat versteld van de schoonheid van de kustlijn met steeds wisselende landschappen en magnifieke uitzichten.

Aan de noordkust, waar de departementen Côtes-d’Armor en Ille-et-Vilaine liggen, vindt u steden en havens die hun stempel drukten op de geschiedenis. Van Saint-Malo, de stad van de beroemde ontdekkingsreiziger Jacques Cartier, tot de verbluffende baai van de Mont-Saint-Michel, zonder de Côte d’Emeraude met de beroemde baai van Cancale te vergeten: overal laat Bretagne u kennismaken met zijn geschiedenis.

In het westen heeft de Finistère nog meer Bretons erfgoed voor u in petto. In dit departement wacht een indrukwekkend aantal Bretonse vuurtorens die steeds te vinden zijn op een punt van de niet minder beroemde landtongen. En dat is nog niet alles: de baai van Douarnenez, het dorp Locronan, de haven van Guilvinec, enz. U weet niet waar eerst te kijken!

Ook de Morbihan is een omweg waard. Aan de zuidelijke kust kunt u relaxen op enkele van de allermooiste stranden uit de regio in de golf van Morbihan. En waarom kiest u niet een keer het ruime sop? Zo kunt u kennismaken met de eilanden voor de kust van het Europese continent, zoals Belle-Île, Houat en Hoëdic.

Een maritiem en … gastronomisch erfgoed

Wanneer u Bretagne bezoekt, moet u vooral uw ogen de kost geven. Maar ook op uw bord leert u deze regio kennen. De lijst van streekproducten is sowieso indrukwekkend lang, maar enkele delicatessen zijn specifiek met de kuststreek verbonden. Wat u bijvoorbeeld niet mag missen:

  • Langoustines: deze populaire schaaldieren ontbreken nooit op een bord zeevruchten. En u treft het maar, want langoustines zijn een van de specialiteiten van Guilvinec.

  • Nog een lekkernij uit de zee die u beslist moet proeven: oesters, een heus instituut in Cancale. Met een kneepje citroen of gegratineerd, ze mogen hoe dan ook niet op het menu ontbreken tijdens een bezoek aan de Côte d’Emeraude.

  • Maar er is nog meer lekkers dat uw aandacht verdient. De Kouign-Amann kan bijvoorbeeld niet onvermeld blijven. Dit gebak komt natuurlijk niet uit de zee, maar het werd wel bedacht in Douarnenez. Ideaal voor een vieruurtje met uitzicht over de baai!

Moules bretonnes Atlantique

Bretagne, een regio die van feesten houdt

Bretagne bruist van het leven, zowel overdag als ’s nachts. Het hele jaar lang vinden overal in de regio feestelijkheden plaats. Ook aan de kust! Muziekliefhebbers worden op hun wenken bediend met verschillende festivals waarop uiteenlopende muziekgenres aan bod komen. We noemen er enkele:

  • Les Vieilles Charrues dat actuele muziek op de affiche heeft.
  • La Route du Rock, dat Saint-Malo in de maand augustus in vuur en vlam zet.
  • En het Interkeltisch Festival van Lorient, een monument van de Keltische cultuur.

Ook de rest van het Bretonse erfgoed krijgt de nodige aandacht op talloze evenementen zoals:

  • De Historische Feesten van Vannes, die het publiek terugvoeren naar de hoogdagen van  de stad.
  • Skedanoz, een indrukwekkend klank- en lichtspel dat de megalieten van Carnac in de schijnwerpers zet.
  • En Erquy waar fijnproevers volop aan hun trekken komen tijdens het Festival van de sint-jakobsschelp.

U hebt het wellicht al begrepen: in Bretagne valt heel wat te beleven!

Vier vakantie in een Yelloh! Village in Bretagne

Bekijk de 7 campings
×