De Lérins-eilanden

Voor de kust van Cannes in de golf van La Napoule liggen oases van rust: de Lérins-eilanden. Ontdek de twee grootste eilanden: Sainte-Marguerite en Saint-Honorat.

Meer informatie over de Lérins-eilanden

 

Voor de kust van de Côte d'Azur liggen in de Middellandse Zee enkele eilanden met een paradijselijk landschap. Hoewel de meeste daarvan in het departement Var liggen, zoals de eilanden Hyères en Levant, bevindt zich een prachtige eilandengroep in het departement Alpes-Maritimes. Welkom op de Lérins-eilanden in de golf van La Napoule, vlakbij Cannes. Achter deze naam gaan twee onbewoonde eilandjes schuil: Saint-Ferréol en la Tradelière. Maar ook twee grotere eilanden: Sainte-Marguerite en Saint-Honorat, de meest toeristische van de Lérins-eilanden.

 

De Lérins-eilanden zijn al bewoond sinds de 6e eeuw voor Christus en echte mediterrane paradijzen met een weelderige natuur en een heerlijk klimaat dat typisch is voor deze regio. De vele voordelen, die vandaag de dag nog altijd vele vakantiegangers trekken, zoals ze in het verleden al volkeren en koninkrijken aantrokken. Dit is terug te zien in de verschillende vestingwerken die werden gebouwd op Sainte-Marguerite en Saint-Honorat.

 

Liguriërs, Romeinen, Cisterciënzer monniken, Saraceense piraten, Vauban, de man met het ijzeren masker, hedendaagse kunstenaars ... Allemaal hebben ze rondgelopen op deze eilanden en er hun fysieke of symbolische sporen achtergelaten. Van de zeereis tot het bezoek aan de monumenten en de momenten van ontspanning in de natuur ... Op de Lérins-eilanden komt u in een hele andere wereld, waarbij u het gevoel heeft alsof de tijd heeft stilgestaan.

 

Dus als u op een camping staat in de Alpes-Maritimes of zelfs in de Var, bezoek dan zeker een van deze eilanden. De eilanden Sainte-Marguerite en Saint-Honorat zijn zeer de moeite waard, of u nu een liefhebber bent van geschiedenis, natuur of paradijselijke stranden.

Overige beschikbaarheid

Campings tijdens deze periode gesloten

Wat te doen?

Het maakt niet uit naar welk eiland u gaat, het bezoek begint altijd met een bootreis. Van de haven van Cannes tot Sainte-Marguerite en Saint-Honorat is het landschap adembenemend. Bovendien krijgt u, naarmate u verder van het vasteland verwijderd bent, een prachtig uitzicht op het Esterelmassief. En zodra u een voet op het eiland zet, is de omgeving direct interessant.

 

Op beide eilanden vindt u vele wandelpaden. Een mooie gelegenheid om de verschillende facetten van het land te ontdekken.

 

Op het eiland Saint-Honorat kunt u gemakkelijk langs de vele bezienswaardigheden wandelen. Om te genieten van de Middellandse Zee is de baai van Lérins de ideale plek. Als u verder naar het oosten gaat komt u langs twee geweldige plaatsen: de indrukwekkende abdij van Lérins die dateert uit de 11e eeuw. En het fort van Saint-Honorat gebouwd om de abdij te beschermen. En als u geïnteresseerd bent in religieuze huizen, maak dan een rondje over het eiland. Zo kunt u alle kapellen bezoeken: La Trinité, Saint-Sauveur en Saint-Caprais.

 

Op het eiland Sainte-Marguerite kunt u ook van alles doen. Als u van natuur houdt dan is het bos met Aleppo-pijnbomen en groene eikenbomen ideaal voor een wandeling. De plaats is een prachtig voorbeeld van de flora van de Côte d'Azur. Maar op Sainte-Marguerite vindt u ook beroemde vestingwerken: het Koninklijk Fort. Hoewel de fundamenten al in de vijfde eeuw werden gelegd, heeft het fort dat u hier kunt bezoeken verschillende wijzigingen ondergaan. Vauban heeft de bekendste veranderingen aangebracht aan het eind van de 17e eeuw.

 

Bovendien is het Koninklijk Fort ook bekend omdat het vroeger een staatsgevangenis was. In de 16e eeuw hebben hier vooral hugenoten gevangen gezeten, maar ook een andere bijzondere gevangene: de man met het ijzeren masker. Zijn mysterieuze identiteit heeft hem tot op de dag van vandaag de beroemdste gevangene van het koninkrijk gemaakt. Er bestaan vele theorieën over zijn geschiedenis, waarvan de bekendste is dat hij de broer van Lodewijk XIV zou zijn. Er is hier een museum gewijd aan de man met het ijzeren masker.

 

Tot slot heeft het eiland Sainte-Marguerite ook prachtige stranden waar u heerlijk kunt luieren in de zon. Maar ook kunt zwemmen natuurlijk. Beter nog, als u een duikbril en snorkel meeneemt, kunt u de verbazingwekkende onderwaterwereld ontdekken.

 

Er zijn zoveel activiteiten en plaatsen om te ontdekken, dat de Lérins-eilanden een must zijn als u kampeert aan de Côte d’Azur.

 

×