De eeuwenoude kunst van de papiermolen van Brousses

In de 19e en de 20e eeuw was de gemeente Brousses-et-Villaret een van de bakermatten van de papierproductie. Slechts 1 van de 10 papiermolens heeft er de tand des tijds overleefd.

Focus op de papiermolen van Brousses

Onze campings in het departement Aude vormen de ideale uitvalsbasis voor een bezoekje aan de papiermolen in het dorp in de bergketen Montagne Noire. De molen stamt uit de 18e eeuw en is de laatste van zijn soort die nog actief is in de regio Occitanië. Hij is dan ook een bevoorrechte en zeldzame getuige van de knowhow die hier tot voor kort erg belangrijk was. In 1981 is de fabriek overigens een tijdje gesloten geweest, maar dankzij een aantal enthousiastelingen, die de Association du Moulin de Brousses hebben opgericht, zijn de activiteiten hervat. In 1994 heeft de molen de deuren opnieuw opengesteld voor het publiek om het vakmanschap, dat de generaties overstijgt, door te geven.

Er wordt nog altijd papier geproduceerd en de rondleidingen in de fabriek weten steeds meer bezoekers te lokken. U maakt er kennis met de instrumenten die worden gebruikt bij de productie van handgeschept papier. Elk instrument (rad, turbine, molensteen, motoren, enz.) geeft een inkijk in de geschiedenis van de nijverheid. Nog voor de industrialisatie haar intrede deed, hadden de papiermolens namelijk al een materiële evolutie gekend. U zult verrast, of zelf verbijsterd, zijn wanneer u hoort met welke materialen er wordt gewerkt. Wist u, bijvoorbeeld, dat er in bepaalde papiersoorten paardenvijgen werden en nog steeds worden verwerkt?

Na een demonstratie van de productie, zal uw gids u voorstellen om zelf aan de slag te gaan. Het bezoek wordt namelijk afgesloten met een workshop waarin u uw eigen papier maakt (van lompen). U mag uw werk zelfs meenemen naar huis. Als dat geen mooi aandenken is. En indien u dat wenst, kunt u in het winkeltje ook papier kopen.

Als u uw vakantie doorbrengt op een van onze campings in de Aude, kunt u een daguitstap plannen en de omgeving verkennen. Combineer een rondleiding in de papiermolen met een bezoek aan andere plekken in de buurt: de abdij van Villelongue, de waterval van de Alzeau of de “geldschat” van Saissac. U kunt uw dag ook plannen rond een thema en een bezoekje brengen aan het boekendorp Montolieu.

Overige beschikbaarheid

Campings tijdens deze periode gesloten

×