De grot van Le Mas-d'Azil, getuige van de prehistorie.

Bent u gebeten door de geologiemicrobe? Mooi zo, want in de buurt van onze Yelloh! Village-campings in het departement Ariège zult u tal van grotten vinden. En een daarvan is de indrukwekkende grot van Le Mas-d'Azil die zeker een bezoekje waard is.

Focus op de grot van Le Mas-d'Azil

De grot van Le Mas-d'Azil ligt in de gelijknamige stad in Ariège en is een van de bijzonderste grotten van Europa. Ze is liefst 2.000 meter lang en is uitgesleten door de rivier de Arize. Zo is een natuurlijke tunnel ontstaan die de mens heeft aangepast voor het wegverkeer. En dat is een unicum op het Europese continent. Dankzij de aanleg van de weg hebben de vorsers overigens ook heel wat historische overblijfselen teruggevonden.

 

De grot is al 2 miljoen jaar oud en was in de verschillende perioden van de prehistorie bewoond. Een weetje: het Aziliaan heeft zijn naam aan de grot te danken. Die prehistorische cultuur stond voor het keerpunt tussen de periode van de jagers uit de ijstijd en het neolithicum. Maar wat echt het onthouden waard is, is dat Le Mas-d'Azil wereldwijde faam geniet. En waarom? Eenvoudigweg omdat de onderzoekers er een groot aantal overblijfselen hebben teruggevonden die de archeologen en de historici een beter inzicht in het doen en laten van onze voorouders hebben gegeven.

 

De grot van Le Mas-d'Azil staat vooral bekend om haar prehistorische periode, maar is altijd drukbezocht geweest door de mens. Zo deed de plek vanaf de 3e eeuw ook dienst als schuiloord voor de christenen. Maar voor de belangrijkste periode moeten we teruggaan naar de 16e eeuw en de godsdienstoorlogen. En ten slotte zou er ook een vliegtuigonderdelenfabriek in worden ondergebracht. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog althans het plan van de SNCAM, de Société nationale des constructions aéronautiques du Midi, maar het project is uiteindelijk nooit verwezenlijkt.

 

Tegenwoordig is de grot op verschillende manieren beschermd. In de eerste plaats is ze geklasseerd als Historisch Monument. Maar sinds 2009 geniet ze ook de bescherming van het Regionaal Natuurpark Pyrénées Ariégeoises waarvan ze, samen met de gemeente Le Mas-d’Azil, deel uitmaakt.

 

Wat staat er op het programma?

Een bezoek aan de grot van Le Mas-d'Azil bestaat uit twee delen. Eerst komt u in het bezoekerscentrum. Daar wordt uw hele familie ingewijd in de archeologie zodat u wat u te zien zult krijgen beter zult kunnen begrijpen en interpreteren.

 

En daarna is er dan de rondleiding die de bezoekers meeneemt naar de tijd waarin de grot ontdekt is. Zo maakt u op een speelse manier kennis met deze plek, alsof u zelf deel uitmaakte van de groep archeologen die hier de eerste onderzoeken hebben uitgevoerd. Denk er ook aan gepaste kleding aan te trekken, want in de grot is het, in elk seizoen, kouder dan daarbuiten.

 

De toegang tot het museum is in uw kaartje inbegrepen, en dat is meteen ook een mooie afsluiter van uw bezoek. Op een paar honderd meter van de grot kunt u er verschillende voorwerpen bewonderen die in de ontoegankelijke delen van de grot zijn teruggevonden. Zo krijgt u er niet alleen rotstekeningen en wapens en werktuigen van de cro-magnonmensen te zien, maar ook beenderen van dieren, zoals de wolharige mammoet en de holenbeer. En dan zijn er natuurlijk ook nog de beschilderde keien die kenmerkend zijn voor de Aziliaanse beschaving. Een van de pronkstukken van het museum is de schedel van een jonge Homo Sapiens die 13.000 jaar oud zou zijn.

 

Ook de religieuze geschiedenis van de grot wordt belicht, en daarbij ligt de nadruk op het beleg van Richelieu. En ten slotte worden ook de geologie en de vorming van de grot behandeld met behulp van verschillende maquettes.

 

 

Avenue de la Grotte, 09290 Le Mas-d'Azil

https://www.sites-touristiques-ariege.fr/en/grotte-du-mas-dazil-2/ 

1 camping gevonden

campings Ariège

×