De grot van Niaux, in het spoor van de Cro-Magnons

Verblijft u op een camping van Yelloh! Village in de Ariège, dan is de grot van Niaux de perfecte bestemming voor een uitje met uw familie. Dit wonder van de natuur weet jong en oud te fascineren!

Focus op de grot van Niaux

De grot van Niaux is één van de grotten van de Ariège die welbekend zijn bij het grote publiek. Ze werd ontdekt in de 17e eeuw en maakt deel uit van een groot ondergronds netwerk waartoe nog meer grotten behoren, zoals die van Lombrives. Het netwerk staat al sinds 1911 op de lijst van Historische Monumenten.

 

De grot ontstond tijdens de Jura. Gedurende het Laat-Paleolithicum werd ze door mensen gebruikt, zo bleek uit archeologische studies. Opgravingen die in het begin van de 20e eeuw startten, leverden een rijke collectie rotsschilderingen uit het Magdalénien op die ongeveer 16.000 jaar oud zijn. Toch zijn archeologen het erover eens dat in de grot geen mensen woonden. De Magdaléniens gebruikten de plek waarschijnlijk als kampplaats wanneer ze op jacht gingen, wat meteen verklaart waarom ze zoveel dieren op de wanden schilderden.

 

Wat staat er op het programma?

U kunt deze schilderingen met uw eigen ogen zien tijdens een rondleiding in de grot. Het bezoek van 1 uur en 45 minuten begint in een 800 meter lange galerij waarin tal van verschillende geologische elementen te zien zijn. Daarna gaat het verder naar de Salon Noir, de mooiste ‘zaal’ van Niaux die op sommige plaatsen meer dan tien meter hoog is. Ze bevat ook 70 schilderingen van voorhistorische dieren die indertijd in de Pyreneeën leefden.

 

Er werden ook andere inscripties teruggevonden, die echter van recentere datum zijn. Deze tekeningen dateren uit de 17e eeuw en sommige ervan stellen rode geometrische figuren voor. Hun betekenis is nog steeds een mysterie ...

 

Helaas krijgt u slechts een heel klein stukje van de grot te zien. De rest blijft gesloten voor het publiek om de rotsschilderingen te beschermen. De aanwezigheid van bezoekers had het klimaat in de galerijen namelijk verstoord, wat het voortbestaan van de rotsschilderingen ernstig in gevaar bracht. Wilt u ze toch zien? Dat kan, dankzij de replica’s (identieke reproducties) die in het Parc de la Préhistoire in Tarascon-sur-Ariège tentoongesteld worden. Tot slot bevindt de grot van Niaux zich ook pal tegenover een andere grot: die van La Vache.

 

 

09400 Niaux

https://www.sites-touristiques-ariege.fr/en/grotte-de-niaux/ 

1 camping gevonden

campings Ariège

×