Het kasteel van Abbadia met Yelloh! Village

In Hendaye in Baskenland ontdekt u het ongelooflijke Château-Observatoire van Abbadia. Liefhebbers van erfgoed en wetenschappen zullen helemaal weg zijn van dit bouwwerk, een kasteel met observatorium, dat op het einde van de 19e eeuw door Eugène Viollet is verwezenlijkt.

Focus op het kasteel van Abbadia

Het kasteel van Abbadia, dat uitziet over de oceaan, is een voorbeeld van de neogotische architectuur en is geïnspireerd op de middeleeuwse burchten. Het gebouw, dat tussen 1864 en 1884 is opgetrokken naar een ontwerp van architect Viollet-Le-Duc, bestaat uit een centrale toren van waaruit drie vleugels vertrekken.
De buitenruimte bestaat uit een schitterende landschapstuin, een agrarisch park, een golfterrein en een wetenschappelijk laboratorium.

Het kasteel is in 1897, na de dood van Antoine d’Abbadie, nagelaten aan de Académie des Sciences. De illustere wetenschapper is geboren in 1810 en was als wereldreiziger in de ban van geografie en astronomie. Vooral zijn inspanningen als voorvechter van het Baskische volk en het Euskara, de Baskische taal, hebben hem veel erkenning opgeleverd.

 

Wat staat er op het programma?

De residentie van Antoine d’Abbadie huisvest heel wat bijzondere zalen, zoals:

  • De majestueuze bibliotheek met meer dan 10.000 wetenschappelijke en literaire werken die in een kastanjehouten galerij staan opgesteld. Sommige boeken zijn geschreven in het Baskisch of in het Ge’ez, een liturgische Ethiopische taal.
  • Het voorportaal met de kleurrijke glas-in-loodramen en het exotische decor. Familiewapens, fabeldieren en hoorns van Ethiopische dieren maken hier de dienst uit.
  • Het eresalon, met als centraal thema de bedevaart van Sint-Jacob van Compostela, is versierd met een schouw waarop het blazoen van Antoine d’Abbadie prijkt: Plus être que paraître.
  • De kapel ademt de voorliefde voor de Siciliaanse en oosterse kunst van architect Duthoit. Antoine en zijn echtgenote rusten in vrede in een crypte onder het altaar.
  • De kamer van Jeruzalem staat in het teken van de Israëlische Heilige Stad. De triomfantelijke intocht van Christus in Jeruzalem wordt weergegeven op de verschillende doeken die de muren sieren.

Het kasteel kan het hele jaar door tussen 14 en 18 uur vrij bezocht worden. Rondleidingen worden doorgaans ‘s morgens en op afspraak gegeven. Ook van juli tot oktober dient u te reserveren. Na deze goedgevulde ontdekkingsreis, kunt u nog even het souvenirwinkeltje binnenlopen: boeken en gedichtenbundels, potloden, munten van Abbadia, noem maar op.

Van april tot november, ten slotte, worden er, op reservering, ook speurtochten voor het hele gezin en wetenschappelijke workshops voor de kinderen en hun ouders georganiseerd!

Maak van uw campingvakantie in Hendaye gebruik om dit schitterende Baskische kasteel te bezoeken en een reis terug in de tijd te maken!

 

Abbadia, le château Observatoire
Rte de la Corniche, 64700 Hendaye

2 campings gevonden

campings Landes

campings Pyrénées Atlantiques

×