Het kasteel van Foix, een voormalige gravenresidentie

U viert vakantie op een van onze campings in de Ariège? Duik dan in zijn geschiedenis en bezoek het kasteel van Foix dat inmiddels een museum geworden is. U keert er op een speelse manier terug naar de middeleeuwen.

Focus op het kasteel van Foix

Het kasteel van Foix dateert uit de 11e eeuw en was de residentie van de Graven van Foix tot de val van de dynastie in 1589 en de annexatie van het koninkrijk Navarra door Frankrijk. Ook vandaag nog domineren zijn omwallingen het bovendal van de Ariège en de stad Foix die in de diepte ligt.

 

Het meer dan duizend jaar oude kasteel van Foix kan prat gaan op een rijke geschiedenis. De huidige departementshoofdplaats Foix was ooit een belangrijk bolwerk in de Ariège. Door haar ligging dicht bij de grens kreeg de stad meermaals vijandige aanvallen te verduren en was zij het toneel van markante gebeurtenissen uit de Franse geschiedenis, zoals de Albigenzische Kruistochten, de Dertigjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen.

 

Na verloop van tijd werd het kasteel ook als gevangenis gebruikt, aanvankelijk slechts af en toe maar vanaf de Franse Revolutie en de oprichting van het departement Ariège permanent. Dit bleef zo tot het kasteel in de 19e eeuw op de lijst van Historische Monumenten opgenomen werd en de restauratiewerken startten onder leiding van Paul Boeswillwald, die ook aan de restauratie van de Citadel van Carcassonne meewerkte. In 1930 kreeg het kasteel van Foix weer een andere functie: het departementaal museum van de Ariège werd er ondergebracht.

 

Wat staat er op het programma?

Vandaag de dag kunt u nog steeds in dat museum terecht om de middeleeuwen te herbeleven. Ludieke workshops brengen u helemaal in de stemming. Zo leert u met oude wapens om te gaan, wordt u ingewijd in het steenkappersambacht of krijgt u door een meestersmid de kneepjes van het vak uitgelegd.

In de 2.000 m² grote museumruimte maakt de hele familie op een ludieke en interactieve manier kennis met de geschiedenis van het kasteel: het gravengeslacht van Foix, de legenden die de troubadours eertijds vertelden, het dagelijks leven in de middeleeuwen … Alles komt u hier te weten!

 

Place du Palais de Justice, 09000 Foix

https://www.sites-touristiques-ariege.fr/en/chateau-de-foix/ 

1 camping gevonden

campings Ariège

×