Het kasteel van Montségur, bolwerk van de katharen

De meeste vakantiegangers die voor een verblijf op onze campings in de Ariège kiezen, zijn dol op geschiedenis. U ook? Op dan naar het kasteel van Montségur, ooit het toneel van het conflict tussen de Franse koningen en de katharen.

Focus op het kasteel van Montségur

Montségur, één van de acht bekendste kastelen van de katharen, ligt boven op een ‘pog’ (een berg in de vorm van een suikerkegel, ook ‘puy’ of ‘puech’ genoemd). Vanaf de 1.207 meter hoge berg heerst het over het dorp Montségur en het omliggende Pays d’Olmes.

 

De plaats dankt zijn faam aan zijn belangrijke rol in het conflict tussen de Kerk en de katharen in de 11e eeuw. Raymond de Péreille liet het kasteel in 1206 bouwen op de ruïnes van een voormalig castrum. Al gauw werd het een belangrijk toevluchtsoord voor katharen en ‘faydits’ (verdreven ridders), waardoor Montségur uitgroeide tot een symbool van het verzet. Daardoor werd het kasteel tussen 1243 en 1244 ook belegerd. Het was de Franse koning Lodewijk IX die deze belegering wilde en steunde, terwijl de Inquisitie de operatie orkestreerde. Na 10 maanden dapper verzet te hebben geboden, legde Raymond de Péreille zich neer bij het onvermijdelijke. Na onderhandelingen gaf hij zich over in de hoop zo het leven van zijn mannen te redden. De familie Lévis-Mirepoix kreeg daarop de vesting in handen.

 

In eerste instantie renoveerde de familie Lévis-Mirepoix het fort, maar mettertijd verloor ze er alle belangstelling voor. Het deed nog een tijd dienst als steengroeve en werd eind 16e eeuw definitief verlaten. Door de hernieuwde belangstelling voor het kasteel in de 19e eeuw, kwam het in 1862 op de lijst van Historische Monumenten te staan. Ook de ‘pog’ zelf werd in 1883 aan de lijst toegevoegd. Dankzij deze beschermingsmaatregel konden de ruïnes gevrijwaard worden, waardoor we nu weten hoe de mensen hier ooit woonden.

 

Er worden heel wat verhalen verteld over Montségur. Volgens de beroemdste legende zouden de laatste ridders van de Tempeliersorde, na de ontbinding van de broederschap door paus Clemens V, in het kasteel hun toevlucht gezocht hebben.

 

Wat staat er op het programma?

U kunt het kasteel bezoeken van januari tot december, maar u moet er wel een wandeling van zo’n 30 minuten voor over hebben. Vergeet dus niet om sport- of wandelschoenen mee te nemen, evenals aangepaste kleding. Deze wandeling is meteen het begin van uw bezoek, want onderweg komt u voorbij talloze gedenkstenen. De inspanning is in ieder geval de moeite waard, want het uitzicht vanaf de top is magnifiek. Bij mooi weer kunt u alle hotspots van de streek zien: de Gorges de la Frau, het plateau van Sault, de Lauragais, het kasteel van Roquefixade ...

 

Boven staan de muren van het kasteel en de donjon nog steeds overeind, waaronder de  verdedigingsmuur die meer dan 4 meter hoog is. Binnen in het fort vertelt een gids u de geschiedenis van het kasteel. Ook de ruïnes van het castrum kunt u bezoeken.

We raden u ten zeerste aan om als aanvulling bij uw bezoek ook een kijkje te nemen in het museum over de geschiedenis van Montségur. Er worden voorwerpen tentoongesteld die op de berg verzameld werden en die ons meer vertellen over het dagelijks leven van de bewoners. Daarnaast ziet u in het museum een reproductie in 3D van het castrum waardoor de muren, het dorp en de torens weer tot leven komen.

 

Verblijft u op een van de Yelloh! Village-campings in de Ariège of de Aude, dan kunt u ook de 7 andere katharenkastelen bezoeken. U vindt ze in Carcassonne, Aguilar, Lastours, Peyrepertuse, Puilaurens, Termes en Quéribus. Er werd overigens een aanvraag ingediend bij de Unesco om deze 8 forten samen als werelderfgoed te erkennen.

 

 

09300 Montségur

https://www.payscathare.org/les-sites/chateau-de-montsegur 

Overige beschikbaarheid

Campings tijdens deze periode gesloten

×