Camping Figueres

Voor Fransen die dicht bij de grens wonen, is het hun tweede thuis. Voor vakantiegangers is het een inspirerende en relaxte bestemming. Figueres, de stad van Salvador Dalí, is één van de vele Catalaanse steden met een buitengewoon erfgoed.

Kent u Figueres?

 

Figueres ligt vlak bij de Frans-Spaanse grens, tussen de zee en de bergen, aan de beroemde Costa Brava. Het is omringd door mooie badplaatsen als Cadaqués, L’Escala, Sant Feliu de Guíxols en Empuriabrava.

 

Zelf ligt Figueres niet aan de kust, maar het is wel een bijzonder kunstzinnige bestemming. Eén van de grootste artiesten van de 20e eeuw werd hier geboren en groeide hier op: Salvador Dalí. De meester van het surrealisme heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de stad. Dalí creëerde er zelfs een eigen theater-museum waar hij bezoekers vergast op de meest persoonlijke interpretatie van zijn oeuvre.

 

Toch is Figueres meer dan alleen Dalí. Ten tijde van de Romeinen was de stad al belangrijk vanwege haar strategische ligging. Belangrijk was ze ook vanaf de middeleeuwen tot op vandaag, al stond Figueres in de loop der tijden onder het bewind van heel wat verschillende heersers en koningen. Van de kroon van Aragon over Napoleon, die de stad belegerde, tot Franco in de Spaanse burgeroorlog: allemaal lieten ze hun begerige blikken vallen op deze stad en regio.

 

Vandaag struinen locals, grensbewoners en toeristen door deze vredige stad. Monumenten getuigen van haar rijke verleden, en dit in een klimaat dat het hele jaar door ideaal is.

 

Wist u dit?

 

Het zal niemand verbazen dat Figueres omwallingen heeft – het merendeel van de steden in Europa heeft er – maar toch doet deze Catalaanse stad menig bezoeker versteld staan. Kunt u geloven dat hier het grootste moderne fort van heel Europa staat? Toch is het zo! Het kasteel van Sant Ferran, dat in de 18e eeuw werd gebouwd, bestrijkt maar liefst 32 hectare over een afstand van meer dan 3 kilometer.

 

Dit indrukwekkende bolwerk werd gebouwd na de ondertekening van de Vrede van de Pyreneeën (1660), waarmee de Frans-Spaanse grens werd hertekend. Omdat de Roussillon weer bij Frankrijk werd gevoegd, probeerde het Spaanse koninkrijk zijn landsgrenzen te versterken om zich tegen eventuele invasies te beschermen. Het kasteel getuigt van deze periode in de geschiedenis, maar toont ook het technisch vernuft van de Spaanse ingenieurs uit die tijd.

 

Wat staat er op het programma?

 

Wandel allereerst door de steegjes en over de Rambla in de historische binnenstad. Zowel overdag als ’s avonds vindt u er een bruisende sfeer. Bewonder de Sant Pere-kerk met haar gotische architectuur, de omwallingen, het stadhuis, de herenhuizen en de gebouwen in art-nouveaustijl of neoklassieke stijl.

 

Neem zeker ook de tijd om een hapje te eten. Figueres is een van de beste plekken om de Catalaanse terroir te leren kennen: brood met tomaat en ansjovis, aioli, escudella (stoofpotje), escargots, crema catalana, botifarra (worst)...

 

Hebt u een hapje gegeten of bent u op adem gekomen in de schaduw van de eeuwenoude platanen, dan is het tijd om het Figueres van Dalí te leren kennen. Daarvoor moet u naar het museum-theater: een absolute must! Duik in de heel eigen wereld van deze Catalaanse surrealist, wandel vervolgens voorbij zijn geboortehuis en neem tot slot een kijkje in het Speelgoedmuseum van Catalonië waarvan een deel aan Salvador Dalí gewijd. Talloze beelden die in de stad opgesteld staan, zijn ook geïnspireerd op deze lokale held of brengen hulde aan hem.

 

Neem tot besluit van uw bezoek aan de stad een kijkje in het kasteel van Sant Ferran. Alles is er indrukwekkend groot: zowel het binnenhof als het buitengedeelte. Zelfs de slotgrachten en de ondergrondse galerijen zijn zo immens dat u ze in een rubberbootje kunt bezoeken.

×