Camping Quimperlé

Quimperlé, een prachtige historische stad in het zuiden van Bretagne, is de toegangspoort tot de Finistère. Niet te missen dus! Verken deze karaktervolle stad tijdens uw campingvakantie bij Yelloh! Village.

Kent u Quimperlé?

Quimperlé is de stad waar de Isole en de Ellé onder de bogen van een brug samenvloeien tot een nieuwe rivier: de Laïta. De middeleeuwse steegjes, de bloemenbrug, de Ursulinenkapel … Er is heel wat moois te ontdekken in deze Bretonse stad met haar rijke geschiedenis!

De bovenstad wordt wel eens ‘de Mont Saint-Michel van het vasteland’ genoemd en leeft op het ritme van de getijden en het wisselende licht. U vindt er heel wat bijzondere religieuze gebouwen zoals de oude Notre Dame de l’Assomption-kerk (of Saint Michel-kerk) die hoog boven de stad uittorent, en de romaanse Sainte Croix-abdij, een juweeltje met een verrassend rond grondplan. De Ursulinenkapel en het bijbehorende klooster zijn eveneens een omweg waard. Het klooster herbergt tijdelijke tentoonstellingen en doet dienst als onderkomen voor pelgrims op weg naar Compostella.

 

Wanneer u door de straten dwaalt, loopt u vast langs het magnifieke Maison des Archers met zijn vakwerkgevel en overstek. Bezoek beslist de tentoonstellingen in het pand en let op de granieten schoorsteenmantels en prachtige dwarsbalken. Neem ook een kijkje in het Maison-Musée du Pouldu, dat in 1889 een ‘likje verf’ kreeg van Paul Gauguin en enkele bevriende schilders. Het 15e-eeuwse landhuis Le Manoir de Kernault is eveneens een bezoek waard. Het is omgeven door een 30 ha groot park dat als ecologisch weideland wordt geëxploiteerd.

 

Sportievelingen en natuurliefhebbers blijven in Quimperlé evenmin op hun honger zitten. Hoewel de stad niet echt aan de kust ligt, bevindt ze zich in het hart van de ria’s (‘aber’ in het Bretons), smalle en ondiepe baaien op de grens tussen de oceaan en de rivieren.

Watersporters kunnen naar hartenlust gaan peddelen: stand-up paddle, kanoën, kajakken, megacraft … Er zijn heel wat manieren om de Laïta af te varen! Kunt u wel een flinke portie jodiumrijke lucht gebruiken? Op dan naar de stranden en de havens bij de oceaan! U rijdt er in nauwelijks 20 minuten naartoe. Verken bijvoorbeeld het strand van Le Kérou met zijn intieme kreken en kristalheldere water. Of kuier door de typische haventjes in de omgeving waar oestertelers en vissers de dienst uitmaken: Doëlan, Brigneau, Merrien ….

 

Fervente wandelaars vinden in de streek rond Quimperlé meer dan 1.300 km aan routes, waaronder het beroemde douanierspad (GR34). Ideaal voor een heerlijke wandeling te midden van de natuur zijn de Duivelsrotsen, een door de Ellé georganiseerde chaos van granietblokken. Ronduit magnifiek! Maak dus zeker een ommetje langs Quimperlé als u op onze campings in de Morbihan verblijft.

 

Wist u dit?

  • In de Laïta zwemmen ook vandaag nog prachtige vissen zoals zalmen.
  • De stad kreeg het label ‘Ville historique de Bretagne’ en de streek is erkend als ‘Pays d’Art et d’Histoire’.
  • Het VVV-kantoor is ondergebracht in het voormalige gastenverblijf van een abdij.
  • De abdij-site van Saint-Maurice: op de oever van de Laïta vertellen de overblijfselen van een oude cisterciënzerabdij het verhaal van 600 jaar monnikenwerk.

 

Op het programma?

Samengevat is Quimperlé een stad omgeven door de natuur die van oudsher rijk is aan kunst en cultuur. Zowel de rivieren als de vele, niet te missen gebouwen maken deze stad uniek. Dankzij de voortreffelijke keuken in de beste Bretonse traditie is het ook een uitgelezen plek om een hapje te eten. Op het menu: pannenkoeken, oesters, andouille (worst) en cider!

Probeer het vernieuwende restaurant Le Labo Gustatif dat onuitgegeven aroma’s combineert met gezonde producten afkomstig van experimentele microlandbouw. Traditioneler is het pannenkoekenhuis Ty Billig dat tot de beste van de stad behoort. Dit etablissement naast de Saint Michel-kerk oogt uitermate Bretons en verrast met zijn inrichting in brocante-stijl.
Niet ver van Quimperlé kunt u terecht in een van onze Bretonse campings. Ze zijn een ideale uitvalsbasis om deze sublieme streek te verkennen.

×