Lichtbepakt op pad!

Krijgt u er ook weleens een punthoofd van? Al die dingen waar u aan moet denken vóór u eropuit kunt trekken: voldoende water, een uitgebreide picknick, een thermoskan koffie, extra kleren, de zonnecrème … En dan vergeet u vast de verrekijker en het kompas nog. Of uw fototoestel! Ondertussen drukt iedereen u wel op het hart om vooral niet te zwaarbeladen op pad te gaan …

Minder gewicht? Waarom?

Wandelen met minder bagage is niet alleen leuker, u loopt ook minder risico om een enkel te verzwikken. Het is minder belastend voor uw schouders en nekwervels, en voor de pezen en gewrichten van uw benen. U staat steviger en kunt sneller reageren (bijvoorbeeld om op de loop te gaan voor een beer).

Met minder bagage houdt u het wandelen ook langer vol en kunt u dus grotere tochten maken. Vandaag de dag is alles – van kleren over rugzakken tot drinkbussen – in ijzersterke maar vederlichte materialen te krijgen. Waarom zou u er geen gebruik van maken?

Het zit allemaal in de rugzak!

U gaat slechts een paar uurtjes wandelen? Kies een rugzak van maximaal 20 liter. Neemt u alleen uw eigen spulletjes mee (en niet die van uw drie kleine kinderen), dan volstaat zelfs een rugzak van 16 liter.

U trekt er een hele dag op uit met een picknick? Kies voor een groter model, maar overdrijf niet: maximaal 40 à 50 liter.

Uw rugzak moet in ieder geval erg licht zijn, ongeacht de inhoud. Vergeet meteen alle modellen met talloze zakjes die dichtritsen. Dit soort gadgets maken de rugzak erg zwaar. Eén groot vak met aan weerskanten een netje volstaat ruimschoots. Plaats uw spulletjes in aparte plastic of stoffen tasjes in de rugzak. Hou nuttige voorwerpen binnen handbereik (mobieltje om onvergetelijke selfies te maken, sleutels van uw cottage zodat u bij uw terugkeer weer naar binnen kunt, enz.). Zonnecrème koopt u bij voorkeur in een handige meeneemtube. En vergeet nooit de gouden regel: leg lichte dingen onderaan en bovenop, en zware spullen in het midden.

Overigens is uw rugzak niet de enige die op zijn gewicht moet letten. Wandel altijd met een lichte pantalon of short, een T-shirt uit ademend materiaal en lichtgewicht wandelschoenen. Gaat u in de bergen trekken? Vergeet uw softshell jack niet (soepel, goed ademend en warm materiaal dat tegen lichte regen bestand is) of neem een goed isolerende windbreaker mee want de temperatuur kan op grote hoogte pijlsnel dalen. Maar kies altijd voor een vederlicht model!

Eten en drinken

Er gaat niets boven een camelbak om voldoende te kunnen drinken. Deze plastic tas in uw rugzak is tegelijk erg licht en bijzonder praktisch. U kunt drinken zonder dat u uw wandeling hoeft te onderbreken en wanneer de camelbak leeg is, weegt hij haast niets. Trekt u er met de hele familie op uit, dan hebt u voldoende water nodig en volstaat een camelbak niet. Kies dan voor herbruikbare opvouwbare flessen. Leeg kunt u deze plastic flessen makkelijk opvouwen: sommige als een accordeon, andere als een tandpastatube.

Wat voedsel betreft, zorg ervoor dat uw picknick zo weinig mogelijk plaats inneemt. Geen grote dozen of pakken koekjes dus. Neem een ruime portie noten en gedroogd fruit mee en kies voor fruit- en granenrepen. Daar vindt u altijd wel een plaatsje voor. Vergeet ook niet wat extra brandstof voor de kids: appelmoes in een drinkfles en genoeg individueel verpakte koekjes (geen chocolade want die smelt!) voor de hele wandeling.

Onmisbaar

  • Mobieltje met noodlader (uw draagbare telefoon is namelijk ook uw navigatiesysteem, fototoestel en zaklamp)

  • Compleet Zwitsers zakmes
  • Zonnecrème en zonnebril
  • Ontsmettingsmiddel, pleisters, oogdruppels, gifpomp en antihistaminicum
  • Fluitje en topografische kaart
  • Plastic tasjes voor het afval, water/alcoholoplossing

Leuke extra’s

  • Fototoestel: lukt het niet met uw smartphone, vergeet dan uw fototoestel niet

  • GPS: idem!
  • Hoofdlamp: nuttig om ’s nachts een plasje te gaan doen …
  • Verrekijker: fantastisch om vanuit de verte een marmot, een gems of een gazelle te bespieden zonder het dier meteen te verjagen.

Op zoek naar een camping te midden van de natuur die een prima uitvalsbasis voor uw wandeltochten wordt? Volg de gids!

Bekijk de 90 campings
×