Camping Gujan-Mestras

Maak kennis met Gujan-Mestras op de zuidkust van het Bassin van Arcachon, een van de levendigste steden van de regio. In Gujan-Mestras wacht u een boeiend vakantieprogramma met gastronomische hoogstandjes, waterpret en watersportactiviteiten.

Kent u Gujan-Mestras?

 

Gujan-Mestras is een stad op de zuidkust van het Bassin van Arcachon en wordt vaak beschouwd als de hoofdstad van de oesterteelt. Ze kreeg de bijnaam De stad met de 7 havens’, een verwijzing naar de 7 km lange wandelpromenade die voorbij de volgende havens komt:

  • De Port de la Hume, vanwaar diverse bootexcursies vertrekken.
  • De Port de Meyran, de belangrijkste haven voor de oesterteelt.
  • De Port de Gujan, vroeger ook de ‘Port de la passerelle’ genoemd.
  • De Port de Larros, bekend vanwege de stalletjes waar u vers geoogste oesters kunt proeven en de plaats waar zich het Maison de l’Huître (oestermuseum) bevindt.
  • De Port du Canal, een must vanwege het weergaloze uitzicht over de kust.
  • De Port de La Barbotière, de oudste haven van de stad.
  • De Port de la Mole, waar het landschap nog het meest ongerept is.

 

Gujan-Mestras is ook een van de levendigste steden van het bassin. U vindt er verscheidene attractieparken en het hele jaar door worden er talloze evenementen georganiseerd. Op zijn grondgebied bevindt zich ook een deel van de 220 km aan fietsroutes die rond het bassin werden aangelegd, wat van Gujan-Mestras tot slot een ideale bestemming voor fietsers maakt. Het lokale VVV-kantoor kreeg zelfs het fietslabel ‘Accueil Vélo’.

 

Wist u dit?

 

Het symbool van Gujan-Mestras is een lieveheersbeestje. De geschiedenis erachter voert ons terug naar de 17e eeuw. In die tijd werden de wijnranken van de stad geplaagd door horden insecten. Vooral de ‘barbots’ zoals kevers, torren en lieveheersbeestjes in de streektaal worden genoemd, hielden lelijk huis.

 

Het nieuws over de insectenplaag verspreidde zich als een lopend vuurtje. De inwoners van het naburige La Teste-de-Buch – de eeuwige rivaal van Gujan-Mestras – zagen hun kans schoon om hun buren een bijnaam te geven: vanaf toen werden ze ‘Barbots’ genoemd.

 

In 1923 kreeg dit verhaal een nieuwe wending dankzij het rugby. Tijdens de derby droegen de spelers van Gujan-Mestras trots een shirt met een lieveheersbeestje erop en sindsdien is het diertje het embleem van de stad. Vandaag ziet u zowat overal lieveheersbeestjes: op het embleem van sportteams, op gebouwen en op de straatnaamborden.

 

Wat staat er op het programma?

 

Allereerst een goede raad: laat uw auto achter op het parkeerterrein en verken Gujan-Mestras te voet of op de fiets. Begin met een wandeling over de promenade met de zeven havens.

 

Hou halt in het Maison de l’Huître, het oestermuseum waar u alles te weten komt over dit lokale sterproduct, en zet vervolgens koers naar de Port de Larros voor een oesterproeverij bij een van de stalletjes. Zit het weer mee, grijp dan uw kans om een boottocht te maken. U hebt de keuze uit twee excursies:

  • Een tocht naar het Île aux Oiseaux van ongeveer 2,5 uur. 
  • Een tocht naar datzelfde eiland, maar met een bijkomende stop in Cap Ferret.

 

Viert u vakantie met uw familie? Neem uw kroost dan zeker mee naar een van de attractieparken. Pret verzekerd! Het (bewaakte) strand van La Hume is eveneens een interessante optie. Het werd speciaal ingericht met het oog op families en mensen met een beperkte mobiliteit. U vindt er een picknickzone, een drankenstalletje en een verhuurstand voor stand-up paddle.

 

Zowel voor de lunch als voor het diner kunt u terecht in de restaurants van Gujan-Mestras. Proef zeker de streekproducten uit de regio Aquitaine: omelet met pepers, escaoudoun landais (varkensstoofpot), dunes blanches (soezen), escargots van de Côte d’Argent, foie gras uit het bassin ... Van de tientallen eetgelegenheden kunnen we u ‘Au Chalet Gourmand’, ‘Lou Totem’ en ‘Le Routioutiou’ aanbevelen. Zowel de keuken als de bediening zijn voortreffelijk!

×