Camping Mèze

Ontdek Mèze, een stad op de oever van het meer van Thau, pal tegenover haar grote buur Sète. Geschiedenis, cultuur en gastronomie: u vindt het allemaal in Mèze.

Kent u Mèze?

Mèze behoort tot de populairste toeristische steden in de Hérault. Door haar ligging op de oever van het beroemde meer van Thau profiteert de stad mee van de aantrekkingskracht van Sète. Net als Sète kan Mèze prat gaan op een rijke geschiedenis. Al in de 8e eeuw bezetten de Feniciërs dit grondgebied, en later toonden ook de Romeinen, de Saracenen en de katharen belangstelling voor Mèze.

Wat Mèze op de toeristische kaart zette? Het is natuurlijk een havenstadje met een mediterraan klimaat waar het aangenaam toeven is. Vakantiegangers vinden het heerlijk om langs het water te flaneren onder de stralende zon van de Languedoc om vervolgens een tafeltje uit te kiezen en te genieten van de voortreffelijke lokale keuken.

Gaat u dus op campingvakantie in Mèze of in de omgeving, denk er dan aan om het meer van Thau en de omliggende stadjes te bezoeken, en neem zeker een kijkje in Mèze. U kunt er rekenen op een charmant onthaal in een relaxte setting!

 

Wist u dit?

Mèze is bijzonder gehecht aan een dier dat uitgroeide tot het symbool van de stad: de os. Stieren vindt u in deze contreien natuurlijk overal, maar een os is bepaald zeldzaam. Het lijkt dan ook moeilijk te begrijpen waarom precies dit dier zo sterk met de identiteit van de stad verbonden is.

Dat heeft alles te maken met een legende. In de oudheid zou een bescheiden familie uit Béziers zich op de oever van het meer van Thau gevestigd hebben. Met de hulp van ossen ontgonnen ze de grond en begonnen die te bewerken. Dankzij deze runderen kon een vissersdorp ontstaan, het latere Mèze.

Tijdens het ontginningswerk gingen twee ossen dood, zo wil de legende. De familie bewaarde de huid van één os en bekleedde er een houten beeld mee. Dit werd elk jaar rondgedragen en zag eruit alsof het een echte os was.

De traditie wordt vandaag nog steeds in ere gehouden. Tijdens het dorpsfeest dragen acht mannen een gigantische os door de straten van Mèze. Deze totem wordt naar het kerkplein gebracht waar hij door de priester wordt gedoopt.

 

Wat staat er op het programma?

In Mèze gaat er niets boven een leuke wandeling door het hart van de stad om van haar rijke erfgoed te genieten. U ontdekt er diverse religieuze gebouwen zoals de Saint Hilaire-kerk met de typisch gotische architectuur uit Zuid-Frankrijk.

Neem zeker ook een kijkje bij de 12e-eeuwse kapel van de Penitenten. U hebt er een mooi uitzicht over de omwallingen langs het meer. De kapel raakte in onbruik en werd een tijd lang als kuiperij gebruikt. Vandaag de dag kunt u er tijdens de zomer tentoonstellingen bezoeken.

Tijdens uw wandeling komt u ook voorbij het kasteel van Girard, opgetrokken in de typische bouwstijl van deze regio. Nu doet het dienst als bijgebouw van het gemeentehuis van Mèze.

Besluit uw tocht op de oever van het meer en snuif de gezonde zeelucht op. U vindt er twee havens. De Port des Nacelles, de oudste haven van de stad, is bedoeld voor kleine bootjes. Het uitzicht over het meer van Thau en de omliggende gemeenten is verbluffend mooi.

Daarnaast heeft Mèze een jachthaven die integraal deel uitmaakt van het stadscentrum. Het kader is zo betoverend mooi dat u er uren kunt blijven rondhangen, bijvoorbeeld om de zon te zien ondergaan … of opgaan! Het is ook een leuke plek om de heerlijkste streekgerechten te proeven: tielles sétoises (intkvispasteitjes), oesters van Bouzigues of brasucade de moules (gegrilde mosselen). Een ander topadres voor wie de lokale producten wil proeven: de markthallen van de stad, die sowieso een bezoek waard zijn!

×